Vakantie en de werktelefoon, meenemen of niet?

Het is vakantietijd! Het moment om weer tot jezelf te komen en even los te komen van je werk. Toch blijft het aantrekkelijk om op je vakantiebestemming tóch even je werkmail te checken of een oogje in het zeil te houden, zeker nu er in heel Europa geen extra kosten zijn om te internetten op je smartphone. Uit onderzoek van verschillende platforms bleek dat ruim de helft van de respondenten doorwerkt, of in ieder geval bereikbaar blijft vanuit zijn of haar vakantie-oord. Doorwerken tijdens de vakantie, is dat nou goed of niet? Wij nemen je mee in een aantal voor- en tegen-argumenten.

De FNV is vrij duidelijk in haar standpunten;

doorwerken tijdens de vakantie is af te raden. Stresshormonen blijven in je lichaam wanneer je door blijft werken wanneer je eigenlijk zou moeten ontspannen. Dit zorgt ervoor dat je minder rust krijgt en je lichaam onvoldoende herstelt.

Een ander argument van tegenstanders is dat sommige medewerkers een misplaatst gevoel van onmisbaarheid hebben. Zonder collega's om je heen en geen beschikking tot alle relevante informatie kan er voor zorgen dat jouw inbreng juist voor miscommunicaties en onrust bij de thuisblijvers veroorzaakt.

Voorstanders claimen dat helemaal los te zijn van werk juist extra stress oplevert; dit is te wijten aan de grote overgang van ontspanning naar drukte. Bovendien ben je je vakantiegevoel na een aantal vergaderingen of mailtjes alweer kwijt.

Zoals met alles gaat het om maat te houden. Onderzoekers stellen dat wanneer je bewust kiest om een moment te nemen om je werkmail bij te houden, dit niet voor ontevredenheid zorgt, omdat je zo zelf de baas bent over hoe jij jouw dag invult. Werken tijdens vakantie is dus niet per definitie slecht.

Je baan hoeft ook geen energie te slurpen, het idee dat je jezelf moet opladen in je vrije tijd is dan ook niet altijd van toepassing. Wanneer je dingen doet die je leuk vindt, kost dat gewoonweg minder energie. Wanneer een telefoontje naar de klant, of een vraag beantwoorden van een collega niet als een verplichting voelt, zal dit geen negatieve invloed hebben. Daarnaast toont het betrokkenheid naar collega's en je werkgever.

Tot slot:

tijdens vakantie is ontspanning prioriteit, mét of zonder werktelefoon. Wat je ook doet; het team van Edis wenst jou vast een heel fijne vakantie!

Edis regelt ...

Edis staat voor ontwikkeling en vooruitgang. Voor ambitieuze carrièremakers die openstaan voor een volgende stap. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match, ook dan laten we niet los. We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent!