Een tekort op de arbeidsmarkt: Edis helpt jou

De economie is na de coronacrisis weer gestegen, dat is ook te zien aan de vraag naar werknemers. Er is een tekort aan werknemers, wij bij Edis merken dit ook. Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, remt het de economische groei.

2463 attitude 2473875 1920

Er moet wat aan worden gedaan

Er moet wat aan dit tekort op de arbeidsmarkt worden gedaan. RTL-Z- beurscommentator Hans de Geus zegt dat dit heel simpel kan zijn door de lonen te verhogen. In zijn ogen zijn er veel banen die weinig toevoegen.  Als de werknemers beter betaald zouden krijgen willen ze waarschijnlijk meer uren werken. Als de loonbelasting omlaag gaat zal het ook schelen. Zo heeft het echt zin om meer te werken, aldus De Geus.

Werkomstandigheden belangrijker dan loon

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, is het hier niet mee eens. Wanneer je de lonen verhoogt trek je mensen weg uit andere bedrijven of sectoren. Voor werkenden telt niet alleen het loon, maar ook de werkomstandigheden.

Nog 30 jaar een tekort

Voor wie denkt dat de krapte op de arbeidsmarkt snel opgelost kan worden heeft Wilthagen geen goed nieuws. Volgens hem zitten we hier nog wel 30 jaar mee. Met zijn top 10 opgestelde maatregelen denkt Wilthagen de krapte toch wat te kunnen beperken. Deze maatregelen kosten wel tijd.

Oplossingen

Eén van deze maatregelen die boven op het lijstje staat is de migratie van werknemers naar Nederland. Ook een oplossing is Nederlanders die afstand hebben tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.

Edis helpt je graag!

In Nederland gaat dit om meer dan 1 miljoen mensen en de meerderheid hiervan wil werken, Ben jij hier 1 van? Dan helpt Edis je graag op weg!
Bekijk onze volledige vacaturepagina. Neem bij vragen gerust contact met ons op!

edis home right(1)

Edis regelt...
de beste match

Edis staat voor ontwikkeling en vooruitgang. Voor ambitieuze carrièremakers die openstaan voor een volgende stap.

Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match, ook dan laten we niet los. We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent!