Netwerken tips

Krijg jij jeuk van het werkwoord netwerken? Je weet wel, van die snelle jongens die het hebben over zaaien en oogsten. Netwerkborrels waar je niemand kent en het idee hebt dat mensen het gelijk doorhebben wanneer je op hen afstapt voor een praatje. Dat is nergens voor nodig! Met de volgende netwerken tips leer je namelijk hoe het wel moet.

netwerk [1]

1: Netwerken gaat niet om jou, maar om de ander.

Huh? Het doel is toch nieuwe klanten binnenhalen? Waar netwerken in essentie om gaat, is om nieuwe mensen te leren kennen en daarmee een relatie op te bouwen. Pas wanneer je punten hebt gescoord, kun je immers om een gunst vragen. Zo doe je het:

Praat niet te veel over jezelf en ga niet te snel over op wat jij uit deze nieuwe relatie hoopt te halen. Benadruk in plaats daarvan hoe de ander beter kan worden door jou; stel mensen aan elkaar voor, geef tips en denk met ze mee. Het is niet voor niets dat Covey (auteur van een van de meest belangrijke managementboeken) zegt dat je pas succesvol bent wanneer je de mensen om je heen helpt succesvol te zijn.

2: Verwacht niet te snel resultaat

Goed, je bent op het punt aangekomen dat je gesprek met een Director van het een of het andere bedrijf, lekker loopt. Je vraagt je af wat het juiste moment is om over te gaan tot zaken. Hier bega je bijna een misstap. Het is immers erg lastig om oprecht geïnteresseerd te zijn in de ander, wanneer je je eigen doelen voor laat gaan. Neem dus je tijd, maak eens een grapje en volg het gesprek op; bel een aantal dagen later nog eens op met een concrete vraag of tip.

3: Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding klinkt misschien alsof je een open deur intrapt, maar toch wordt dit maar al te vaak onderschat. Om het meeste uit een netwerkevent te halen, is het aan te raden om er over na te denken wie je wil spreken. Neem van tevoren de aanwezigenlijst door en bedenk met wie je waarover in gesprek wil. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd hebt gezien. Bovendien zorg je er zo voor dat je met vertrouwen een gesprek in gaat en een fijne gesprekspartner zult zijn.

4: Heb je antwoord klaar

Spontaniteit in een gesprek is leuk, maar je hebt maar 1 kans om een eerste indruk te maken. Zorg er dus voor dat je met een goed verhaal komt. Kan jij direct een antwoord geven op de vraag “wat doe jij?”, weet jij je doelgroep te benoemen en lukt het je om jezelf te pitchen?

Oefen hiermee en zorg dat je in duidelijke taal spreekt; gebruik geen jargon. Dit zorgt ervoor dat mensen afhaken.

5: Train je geheugen

Pro-tip: onthoud details van je gesprekspartner. Heeft hij of zij een hond, wat vindt hij mooi aan het bedrijf waar hij werkt of wat vindt zij belangrijk in haar werk? Kom hier in een toekomstig gesprek subtiel op terug. Zo merken mensen dat je écht hebt geluisterd naar ze. En iedereen waardeert het wanneer er naar ze geluisterd wordt.

Heb je al zin gekregen om elkaar verder te helpen?

Wij bij Edis doen de hele dag niks anders. Zo kun je nu bijvoorbeeld een cadeaubon ter waarde van €35,- verdienen wanneer jij iemand uit jouw netwerk aandraagt en diegene zo aan een fijne nieuwe baan helpt! Meer weten over netwerken? Tips kun je altijd gebruiken. Neem contact op met een van onze consultants en merk wat de kracht van een groot netwerk is.

 

 

www.werkzoeken.nl 

edis home right(1)

Edis regelt...
de beste match

Edis staat voor ontwikkeling en vooruitgang. Voor ambitieuze carrièremakers die openstaan voor een volgende stap.

Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match, ook dan laten we niet los. We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent!