Vacature CAD-tekenaar

Functieomschrijving

Een CAD-tekenaar, ook wel bekend als een computer-aided design-tekenaar, is een professional die gespecialiseerd is in het gebruik van computerprogramma's voor het maken van technische tekeningen en modellen. CAD-tekenaars werken vaak in disciplines zoals architectuur, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en civiele techniek.

Werkzaamheden van een CAD-tekenaar

De werkzaamheden van een CAD-tekenaar omvatten onder andere:

 • Technische tekeningen maken: CAD-tekenaars gebruiken gespecialiseerde software, zoals AutoCAD, SolidWorks, Revit of andere CAD-programma's, om gedetailleerde technische tekeningen te maken. Deze tekeningen kunnen bijvoorbeeld plattegronden, doorsneden, aanzichten, constructiedetails of 3D-modellen omvatten.
 • Modelleren van objecten: Naast 2D-tekeningen kunnen CAD-tekenaars ook 3D-modellen maken met behulp van de CAD-software. Hiermee kunnen ze een realistischere weergave van objecten creëren, inclusief dimensies, materialen en texturen.
 • Werken met ontwerpspecificaties: CAD-tekenaars werken vaak nauw samen met ontwerpers, ingenieurs en andere professionals om ontwerpspecificaties om te zetten in technische tekeningen. Ze interpreteren en vertalen ontwerpinformatie, inclusief afmetingen, materialen, toleranties en andere technische details, naar de tekeningen.
 • Revisies en wijzigingen doorvoeren: Gedurende het ontwerpproces kunnen er wijzigingen of revisies nodig zijn. CAD-tekenaars zijn verantwoordelijk voor het bijwerken van de tekeningen volgens de aangegeven wijzigingen en het zorgen voor de nauwkeurigheid en consistentie van de tekeningen.
 • Samenwerken binnen een team: CAD-tekenaars werken vaak in multidisciplinaire teams, waarbij ze communiceren en samenwerken met ontwerpers, ingenieurs en andere teamleden. Ze moeten effectief kunnen communiceren en informatie uitwisselen om ervoor te zorgen dat de tekeningen voldoen aan de gestelde eisen en specificaties.

CAD-tekenaars spelen een cruciale rol in verschillende industrieën, omdat ze zorgen voor nauwkeurige en gedetailleerde tekeningen die essentieel zijn voor het ontwerpen, bouwen en produceren van objecten en constructies. Met behulp van CAD-software kunnen ze efficiënt werken en complexe ontwerpen visualiseren.

Vaardigheden CAD-tekenaar

Als CAD-tekenaar zijn er verschillende vaardigheden die essentieel zijn voor het uitvoeren van de functie. Hier zijn enkele belangrijke vaardigheden die je moet bezitten als CAD-tekenaar:

 • Technische kennis: Je moet een goede kennis hebben van technische principes en concepten die relevant zijn voor jouw vakgebied. Dit omvat onder andere kennis van geometrie, materialen, dimensies, toleranties en bouwvoorschriften.
 • Bekend met CAD-software: Als CAD-tekenaar moet je vertrouwd zijn met het gebruik van specifieke CAD-software, zoals AutoCAD, SolidWorks, Revit of andere programma's die veel worden gebruikt in jouw branche. Je moet in staat zijn om technische tekeningen te maken, objecten te modelleren en andere functies van de software te beheersen.
 • Ruimtelijk inzicht: Het hebben van ruimtelijk inzicht is essentieel voor het begrijpen en visualiseren van 2D- en 3D-tekeningen. Je moet in staat zijn om objecten in verschillende dimensies te begrijpen en te manipuleren, en om de relatie tussen verschillende onderdelen te begrijpen.
 • Nauwkeurigheid en aandacht voor detail: Als CAD-tekenaar moet je nauwkeurig en gedetailleerd werken. Je moet zorgvuldig metingen, dimensies, schalen en andere technische details interpreteren en verwerken in jouw tekeningen. Zelfs kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben voor het uiteindelijke ontwerp of de productie.
 • Probleemoplossend vermogen: Als CAD-tekenaar zul je waarschijnlijk te maken krijgen met complexe ontwerpvraagstukken en uitdagingen. Je moet in staat zijn om problemen te identificeren, mogelijke oplossingen te analyseren en creatieve oplossingen te bedenken om obstakels te overwinnen.
 • Communicatieve vaardigheden: Als CAD-tekenaar werk je vaak in een teamomgeving waarin je communiceert met ontwerpers, ingenieurs en andere stakeholders. Het vermogen om effectief te communiceren, technische concepten te begrijpen en te presenteren, en feedback te geven en te ontvangen, is van onschatbare waarde.
 • Tijdbeheer en organisatie: Je moet in staat zijn om efficiënt te werken binnen strakke deadlines en projectschema's. Het vermogen om jouw werk te organiseren, prioriteiten te stellen en effectief tijdbeheer toe te passen, is cruciaal om te zorgen voor tijdige oplevering van tekeningen en ontwerpen.


Door het ontwikkelen en bezitten van deze vaardigheden kun je een competente en effectieve CAD-tekenaar worden, die hoogwaardige en nauwkeurige technische tekeningen kan produceren.

Doorgroeimogelijkheden van een CAD-tekenaar

Als CAD-tekenaar zijn er verschillende mogelijkheden voor professionele groei en doorgroeimogelijkheden. Enkele van deze kansen zijn:

 • Senior CAD-tekenaar: Naarmate je meer ervaring opdoet en expertise opbouwt, kun je doorgroeien naar de rol van senior CAD-tekenaar. In deze rol heb je meestal meer verantwoordelijkheden, zoals het begeleiden en ondersteunen van junior tekenaars, het coördineren van projecten en het fungeren als technisch expert binnen jouw vakgebied.
 • Manager: Als je interesse hebt in leiderschap en management, kun je streven naar een rol als CAD-manager. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het beheren van het CAD-team, het plannen en toewijzen van taken, het waarborgen van kwaliteitsnormen, het ontwikkelen van procedures en het coördineren van CAD-gerelateerde projecten.
 • Constructeur: Met aanvullende opleiding en ervaring kun je de overstap maken naar een functie als Constructeur. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en modelleren van complexe systemen, structuren of producten. Je kunt betrokken zijn bij het hele ontwerpproces, inclusief conceptontwikkeling, ontwerpanalyse en productie-implementaties.
 • Technisch consultant: Als je een brede kennis hebt van CAD-software en -toepassingen, kun je ervoor kiezen om als technisch consultant te werken. Als consultant bied je expertise en advies aan bedrijven op het gebied van CAD-gebruik, optimalisatie van ontwerpprocessen en implementatie van nieuwe technologieën.
 • Docent of trainer: Met jouw kennis en vaardigheden als CAD-tekenaar kun je ervoor kiezen om anderen op te leiden en te trainen. Dit kan variëren van het geven van cursussen en workshops tot het werken als docent bij een onderwijsinstelling of het aanbieden van individuele trainingen en begeleiding.
 • Specialisatie in specifieke industrieën: Als CAD-tekenaar kun je ervoor kiezen om je te specialiseren in specifieke industrieën, zoals architectuur, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, civiele techniek of productontwikkeling. Deze specialisatie kan je helpen om meer gevraagd te worden voor specifieke projecten en functies binnen jouw vakgebied.


Het is belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën en trends binnen CAD en je vaardigheden voortdurend bij te werken. Dit helpt je om nieuwe kansen te identificeren en jezelf verder te ontwikkelen in jouw carrière als CAD-tekenaar.

Wat is het salaris van een CAD-tekenaar?

Het salaris van een CAD-tekenaar kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de regio, het ervaringsniveau, de industrie en het bedrijf waarvoor je werkt. Ook kunnen lokale economische omstandigheden en het type CAD-werk dat je uitvoert invloed hebben op het salarisniveau.

Over het algemeen ligt het salaris van een CAD-tekenaar in Nederland tussen de € 2.000 en € 4.000 bruto per maand. Bij instapniveau of met beperkte ervaring kan het salaris beginnen rond € 2.000 tot € 2.500 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en senioriteit bereikt, kan het salaris toenemen tot ongeveer € 3.000 tot € 4.000 bruto per maand.

Het is belangrijk op te merken dat dit slechts een indicatie is en dat de daadwerkelijke salarissen kunnen variëren op basis van individuele omstandigheden. Bepalende factoren zijn onder andere jouw vaardigheden, ervaringsniveau, het type CAD-software waarmee je werkt, de grootte en het type bedrijf, en de complexiteit van de projecten waaraan je werkt.

Daarnaast kunnen extra voordelen zoals bonussen, secundaire arbeidsvoorwaarden en training- en ontwikkelingsmogelijkheden ook van invloed zijn op het totale salarispakket.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Vacatures CAD-tekenaar

Ben jij de Technisch Tekenaar met interesse in BIM, Civiele Techniek of Werktuigbouwkunde? Technisch Tekenaar

Civiel MBO Breda

Wat ga je doen binnen deze functie als Technisch Tekenaar? Je bent voornamelijk bezig met 2D- en 3D-tekenin...

Ben jij de innovatieve tekenaar met probleemoplossend vermogen en ervaring met het programma AutoCAD? Tekenaar Staal

Civiel MBO Goes

Als staaltekenaar ben jij verantwoordelijk voor het vertalen van de visie van onze klanten naar technische ...

Veelgestelde vragen
Wat is een CAD tekenaar?
+ -

Een CAD-tekenaar (ook wel technisch tekenaar of 3D-tekenaar genoemd) is iemand die met Computer-Aided Design (CAD) software technische tekeningen maakt. Deze tekeningen worden vaak gebruikt in de engineering en productie.

Welke opleiding heb je nodig voor CAD-tekenaar?
+ -

Doorgaans is een diploma in technisch tekenen, werktuigbouwkunde of een vergelijkbare richting vereist. Bekendheid met CAD-software, zoals AutoCAD, is eveneens vaak een vereiste.

Welke industrieën zijn CAD-tekenaars actief?
+ -

CAD-tekenaars zijn in trek binnen diverse sectoren, waaronder de bouw, productie, auto-industrie, luchtvaart en architectuur.

Wat zijn de belangrijkste taken van een CAD-tekenaar?
+ -

Dit omvat het maken van gedetailleerde technische tekeningen, het bijwerken van bestaande ontwerpen, het werken met engineers en het zorgen voor nauwkeurigheid en precisie in alle tekeningen.

Welke CAD-software wordt meestal gebruikt in de industrie?
+ -

Populaire CAD-softwareprogramma's zijn AutoCAD, SolidWorks, CATIA, en meer. Het is handig om vertrouwd te zijn met de software die in jouw specifieke industrie wordt gebruikt.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor CAD-tekenaars?
+ -

CAD-tekenaars kunnen doorgroeien naar functies zoals senior tekenaar, CAD-manager, of gespecialiseerde rollen in bijvoorbeeld architectuur of werktuigbouwkunde.

Vul het formulier in en we gaan het regelen.

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.