Vacature CNC-operator

Functieomschrijving

Een CNC-operator (Computer Numerical Control Operator) is een technicus die gespecialiseerd is in het bedienen van CNC-machines. Deze machines worden gebruikt in de productie-industrie voor het automatisch bewerken van materialen zoals metaal, kunststof, hout en meer. CNC-operators zorgen ervoor dat de machines correct zijn ingesteld, de juiste gereedschappen worden gebruikt en de productieprocessen soepel verlopen.

Werkzaamheden CNC-operator

Hier zijn de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een CNC-operator:

 • Machinebediening: Starten, stoppen en bewaken van de CNC-machine(s) tijdens de bewerkingscyclus.
 • Programmering: Het invoeren van CNC-programma's in de machinebesturing. Deze programma's bevatten gedetailleerde instructies over hoe de machine moet bewegen en welke bewerkingen moeten worden uitgevoerd.
 • Machine-instellingen: Zorgen voor de juiste machine-instellingen, zoals het installeren van gereedschappen, het instellen van snelheden en voedingssnelheden, en het laden van ruw materiaal.
 • Kwaliteitscontrole: Voortdurend controleren van de geproduceerde onderdelen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de specificaties en kwaliteitsnormen. Het nemen van metingen en het aanpassen van de machine indien nodig.
 • Onderhoud: Routinematig onderhoud uitvoeren aan de CNC-machine, zoals het smeren van bewegende onderdelen en het vervangen van versleten gereedschappen.
 • Probleemoplossing: Identificeren en oplossen van eenvoudige machinestoringen en problemen, zoals gereedschapsbreuk of materiaal verstoppingen.
 • Productieplanning: Samenwerken met productieplanners en supervisors om ervoor te zorgen dat orders op tijd worden voltooid.
 • Veiligheid: Naleven van veiligheidsprocedures en -voorschriften om ongevallen te voorkomen.
 • Documentatie: Bijhouden van productiegegevens en rapporten, inclusief informatie over productieaantallen, gebruikte materialen en bewerkingstijden.
 • Efficiëntie: Werken aan het optimaliseren van de bewerkingsprocessen om de productie-efficiëntie te verbeteren en verspilling te minimaliseren.
 • Communicatie: Communiceren met andere teamleden, zoals machinisten, supervisors en ingenieurs, om eventuele problemen of wijzigingen in productiebehoeften te bespreken.

Een CNC-operator moet over technische vaardigheden en een goed begrip van CNC-programmering en machinebediening beschikken. Ze moeten ook aandacht voor detail hebben en in staat zijn om nauwkeurige metingen uit te voeren. Het werk van een CNC-operator is van groot belang voor de productie-industrie, omdat CNC-machines worden gebruikt in diverse sectoren, waaronder de metaalbewerking, houtbewerking, kunststofverwerking en meer.

Vaardigheden CNC-operator

Een CNC-operator moet over technische vaardigheden en een goed begrip van CNC-programmering en machinebediening beschikken. Ze moeten ook aandacht voor detail hebben en in staat zijn om nauwkeurige metingen uit te voeren. Het werk van een CNC-operator is van groot belang voor de productie-industrie, omdat CNC-machines worden gebruikt in diverse sectoren, waaronder de metaalbewerking, houtbewerking, kunststofverwerking en meer.

 • Technische vaardigheden: CNC-operators moeten een grondige kennis hebben van machinebediening en -programmering. Ze moeten in staat zijn om CNC-machines in te stellen, gereedschappen te vervangen en de parameters correct in te stellen.
 • Lezen van technische tekeningen: Het begrijpen van technische tekeningen en blauwdrukken is essentieel om te weten hoe een product moet worden bewerkt. CNC-operators moeten kunnen interpreteren wat er op de tekeningen staat en deze vertalen naar de machine-instellingen.
 • Probleemoplossend vermogen: Tijdens het bedienen van CNC-machines kunnen zich problemen voordoen, zoals gereedschapsbreuk of onjuiste bewerkingen. CNC-operators moeten deze problemen snel kunnen identificeren en oplossen.
 • Nauwkeurigheid en aandacht voor detail: CNC-operators moeten zeer nauwkeurig werken, omdat kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben voor het eindproduct.
 • Veiligheid: Veiligheid op de werkvloer is van het grootste belang. CNC-operator moeten op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften en -procedures en deze strikt volgen om ongevallen te voorkomen.
 • Computervaardigheden: Hoewel geen diepgaande IT-kennis vereist is, moeten CNC-operators bekend zijn met de basisprincipes van computerbediening, omdat CNC-machines worden aangestuurd via computerprogramma's.

Doorgroeimogelijkheden CNC-operator

Als CNC-operator kun je doorgroeien tot:

Senior CNC-operator: Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar de rol van Senior CNC-operator. In deze functie heb je vaak meer verantwoordelijkheden, zoals het toezicht houden op andere CNC-operators, het oplossen van complexere problemen en het bijdragen aan procesverbeteringen.

CNC-programmeur: Sommige CNC-operators kiezen ervoor om door te groeien naar de rol van CNC-programmeur. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het schrijven en aanpassen van CNC-programma's voor de machines.

Supervisor productie: Met leiderschapskwaliteiten en ervaring kunnen CNC-operators de rol van supervisor productie ambiëren. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het coördineren van de algehele productieactiviteiten en het aansturen van een team van CNC-operators.

Wat is het salaris van een CNC-operator?

Het salaris van een CNC-operator kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio, het type CNC-machines waarmee ze werken, het ervaringsniveau en de industrie. In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor een CNC-operator meestal tussen de € 2.000 en € 4.500 bruto per maand, maar dit kan variëren. 

Het is belangrijk om op te merken dat deze salarisindicaties algemene schattingen zijn en dat de daadwerkelijke salarissen kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het salaris zijn onder andere de grootte van het bedrijf, de sector waarin je werkt, eventuele speciale vaardigheden die je bezit en het aantal jaren ervaring dat je hebt.

Het is altijd verstandig om tijdens sollicitatiegesprekken het salaris te bespreken en rekening te houden met je eigen ervaring, vaardigheden en onderhandelingsvermogen bij het bepalen van een passend salaris. Daarnaast kan het raadplegen van salaris benchmarkgegevens binnen jouw specifieke sector en regio je helpen bij het verkrijgen van een nauwkeuriger beeld van de salarisverwachtingen.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Vacatures CNC-operator

Veelgestelde vragen
Wat doet een CNC-operator?
+ -

Een CNC-operator bedient Computer Numerical Control (CNC) machines om nauwkeurige onderdelen en producten te produceren. Ze werken met computerprogramma's om de machines te programmeren en te superviseren.

Wat zijn de vereisten voor de functie van CNC-operator?
+ -

Typische vereisten omvatten technische vaardigheden, kennis van CNC-machines, het vermogen om technische tekeningen te lezen, en precisie in het werk.

In welke sectoren is een CNC-operator actief?
+ -

Een CNC-operator is actief in diverse sectoren, waaronder de metaalbewerking, houtbewerking, kunststofverwerking en meer.

Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een CNC-operator?
+ -

Dit omvat het instellen van de machine, het laden van grondstoffen, het controleren van de productie, het oplossen van problemen en het handhaven van kwaliteit.

Welke uitdagingen kan een CNC-operator tegenkomen in zijn werk?
+ -

Uitdagingen kunnen zijn het omgaan met complexe machines, het oplossen van technische problemen en het waarborgen van een hoge productie-efficiëntie.

Vul het formulier in en we gaan het regelen.

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.