Vacature Junior werkvoorbereider

Functieomschrijving

Een junior werkvoorbereider is een beginnende professional in de bouw- en constructie-industrie die verantwoordelijk is voor het assisteren bij de voorbereiding en planning van bouwprojecten. Deze rol bevindt zich meestal aan het begin van de carrière in het vakgebied en omvat verschillende taken en verantwoordelijkheden.

Werkzaamheden Junior werkvoorbereider

De werkzaamheden van een Junior werkvoorbereider kunnen zijn:

 • Projectvoorbereiding: Junior werkvoorbereiders helpen bij de voorbereiding van bouwprojecten door technische specificaties en tekeningen te bestuderen en de benodigde materialen en middelen te identificeren.
 • Begroting en kostenraming: Ze kunnen assisteren bij het opstellen van kostenramingen voor projecten en het beheren van het projectbudget.
 • Materiaalbeheer: Het bijhouden van inventarissen, het bestellen van materialen en het coördineren van leveringen om ervoor te zorgen dat alle benodigde middelen beschikbaar zijn wanneer ze nodig zijn.
 • Planning en schema's: Het ondersteunen bij het opstellen van projectplanningen en tijdschema's om ervoor te zorgen dat werkzaamheden volgens planning verlopen.
 • Documentatie: Het bijhouden van projectdocumentatie, inclusief tekeningen, specificaties, vergunningen en andere relevante documenten.
 • Communicatie: Junior werkvoorbereiders hebben vaak contact met projectmanagers, aannemers, onderaannemers en leveranciers om informatie uit te wisselen en coördinatie te vergemakkelijken.
 • Kwaliteitscontrole: Ze kunnen betrokken zijn bij het uitvoeren van kwaliteitscontroles om ervoor te zorgen dat werkzaamheden aan de vereiste normen voldoen.
 • Veiligheid en regelgeving: Het naleven van veiligheidsvoorschriften en bouwvoorschriften om een veilige werkomgeving te waarborgen.
 • Ondersteuning van het team: Junior werkvoorbereiders werken vaak samen met ervaren werkvoorbereiders en andere professionals in de bouw om te leren en bij te dragen aan projecten.

Vaardigheden Junior werkvoorbereider

 • Technisch inzicht: Een basisbegrip van bouw- en constructietechnieken, bouwmaterialen en technische tekeningen is essentieel om technische specificaties te begrijpen en effectief te kunnen communiceren met het bouwteam.
 • Projectmanagementvaardigheden: Het vermogen om projecten te plannen, organiseren en beheren, inclusief het opstellen van projectplannen en het coördineren van activiteiten.
 • Kostenbeheer: Het kunnen bijdragen aan kostenramingen en het beheren van het projectbudget, inclusief het identificeren van kostenbesparingen.
 • Materiaalbeheer: Het kunnen identificeren, selecteren en bestellen van bouwmaterialen, apparatuur en benodigdheden, en het bijhouden van voorraden.
 • Tijdmanagement: Het effectief beheren van de tijd om projectdeadlines te halen en prioriteiten te stellen bij verschillende taken.
 • Communicatieve vaardigheden: Sterke mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden zijn cruciaal voor het coördineren met teamleden, projectmanagers, aannemers en leveranciers.
 • Analytisch denken: Het vermogen om problemen te identificeren, analyseren en oplossen, en om creatieve oplossingen te bedenken voor uitdagingen die zich tijdens het project kunnen voordoen.

Doorgroeimogelijkheden Junior werkvoorbereider

Als Junior werkvoorbereider kun je doorgroeien tot:

 • Werkvoorbereider: Na het opdoen van enkele jaren ervaring als junior werkvoorbereider kun je doorgroeien naar de functie van werkvoorbereider. In deze rol krijg je meer verantwoordelijkheden en ben je betrokken bij complexere projecten.
 • Senior Werkvoorbereider: Als je eenmaal werkervaring hebt opgebouwd als werkvoorbereider, kun je streven naar de positie van senior werkvoorbereider. Senior werkvoorbereiders hebben over het algemeen meer ervaring en zijn belast met grotere projecten en complexere taken.
 • Projectmanager: Met aanvullende opleiding en ervaring kun je de overstap maken naar een rol als projectmanager. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het plannen, beheren en uitvoeren van bouwprojecten, inclusief budgetbeheer en teamcoördinatie.
 • Constructiemanager: Als je interesse hebt in het managen van de uitvoeringsfase van bouwprojecten, kun je een carrièrepad als constructiemanager overwegen. Deze rol omvat toezicht op de bouwplaats, het coördineren van activiteiten en het waarborgen van naleving van bouwvoorschriften.
 • Bouwinspecteur: Een andere mogelijkheid is om een bouwinspecteur te worden, waarbij je verantwoordelijk bent voor het inspecteren van bouwprojecten om te controleren of ze voldoen aan de bouwvoorschriften en -normen.

Wat is het salaris van een Junior werkvoorbereider?

Het salaris voor een junior werkvoorbereider in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder locatie, ervaring, de grootte van de organisatie en de industrie waarin je werkzaam bent. Het salaris varieert van €2.200 tot €4.000 p/m.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Openstaande vacatures

Ben jij een gedreven werkvoorbereider met ervaring in de afbouw en wil je werken bij een bedrijf waar jouw talenten worden erkend en gewaardeerd? Werkvoorbereider

Bouw MBO Etten-Leur

Als Werkvoorbereider in de afbouw ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden van projecten in de afbouw....

Ben jij de resultaatgerichte coördinator met ownership skills? Engineer

WTB/ E HBO Eindhoven

Als engineer ben jij verantwoordelijk voor het vertalen van de wensen van de klant naar ontwerpen en verlie...

Veelgestelde vragen
Wat doet een Junior werkvoorbereider precies?
+ -

Een werkvoorbereider is verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en voorbereiden van bouwprojecten. Dit omvat taken zoals het opstellen van projectplannen, het bestellen van materialen, het beheren van budgetten en het coördineren van activiteiten op de bouwplaats.

Wat zijn de vereisten om een junior werkvoorbereider te worden?
+ -

Meestal wordt een diploma op mbo- of hbo-niveau verwacht in een relevant vakgebied, zoals bouwmanagement, civiele techniek of technische bedrijfskunde. Werkervaring of stages kunnen ook nuttig zijn.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een Junior werkvoorbereider?
+ -

Belangrijke vaardigheden omvatten technisch inzicht, projectmanagementvaardigheden, communicatieve vaardigheden, kostenbeheer, en het vermogen om met diverse belanghebbenden samen te werken.

Wat is het verschil tussen een junior werkvoorbereider en een senior werkvoorbereider?
+ -

Een senior werkvoorbereider heeft doorgaans meer ervaring en verantwoordelijkheden dan een junior werkvoorbereider. Senior werkvoorbereiders werken aan complexere projecten en hebben meer beslissingsbevoegdheid.

Welke softwaretools worden vaak gebruikt door een Junior werkvoorbereider?
+ -

Werkvoorbereiders maken vaak gebruik van projectmanagementsoftware, zoals Microsoft Project of Primavera, en kunnen ook CAD-software (Computer-Aided Design) gebruiken voor het bekijken van technische tekeningen.

Vul het formulier in en we gaan het regelen.

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.