Vacature onderhoudsmonteur

Functieomschrijving

Een onderhoudsmonteur is verantwoordelijk voor het inspecteren, onderhouden, repareren en optimaliseren van verschillende soorten machines, apparatuur en systemen. De specifieke taken en verantwoordelijkheden van een onderhoudsmonteur kunnen variëren afhankelijk van de sector waarin ze werken en het type apparatuur dat ze onderhouden.

Wat zijn de werkzaamheden van een onderhoudsmonteur?

Hier zijn enkele van de algemene taken en verantwoordelijkheden die bij de functie van een onderhoudsmonteur horen:

 • Inspectie: Periodieke inspectie van machines en apparatuur om te controleren op slijtage, schade of andere problemen.
 • Preventief onderhoud: Uitvoeren van gepland onderhoud om problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen, zoals het smeren van bewegende onderdelen, het vervangen van versleten onderdelen en het controleren van elektrische circuits.
 • Reparatie: Diagnose stellen van storingen en defecten en vervolgens reparaties uitvoeren, zoals het vervangen van kapotte onderdelen, lassen of solderen, en het herstellen van elektrische circuits.
 • Kalibratie: Het kalibreren van meetinstrumenten en apparaten om ervoor te zorgen dat ze nauwkeurige metingen geven.
 • Documentatie: Bijhouden van onderhoudsverslagen, waaronder informatie over uitgevoerde inspecties, reparaties en vervangen onderdelen.
 • Veiligheid: Zorgen voor de veiligheid van de werkomgeving en het naleven van veiligheidsvoorschriften bij het uitvoeren van onderhoudstaken.
 • Optimalisatie: Identificeren van mogelijkheden voor verbetering en optimalisatie van machines en systemen om efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen.
 • Samenwerking: Samenwerken met andere teamleden, zoals technici, ingenieurs en operators, om onderhoudstaken te plannen en uit te voeren.
 • Noodreparaties: Reageren op noodsituaties en het snel verhelpen van storingen om de productie of bedrijfsvoering te herstellen.

Vaardigheden onderhoudsmonteur

De specifieke vaardigheden en kennis die een onderhoudsmonteur nodig heeft, kunnen variëren afhankelijk van de industrie en de aard van de apparatuur waarmee ze werken. Het kan gaan om mechanische, elektrische, hydraulische of pneumatische systemen. Effectieve communicatievaardigheden en het vermogen om problemen snel en efficiënt op te lossen, zijn ook belangrijk in deze functie. Hier zijn enkele belangrijke vaardigheden die je moet bezitten als onderhoudsmonteur:

 • Technische vaardigheden: Onderhoudsmonteurs moeten een breed scala aan technische vaardigheden hebben, afhankelijk van hun specialisatie. Dit omvat kennis van mechanica, elektronica, hydraulica, pneumatiek, elektrische systemen en andere technische disciplines.
 • Probleemoplossend vermogen: Een belangrijke vaardigheid van een Onderhoudsmonteur is het vermogen om problemen te identificeren en effectieve oplossingen te bedenken. Ze moeten storingen kunnen diagnosticeren, de oorzaak vaststellen en de juiste herstelmaatregelen treffen.
 • Veiligheid: Veiligheid staat voorop in onderhoudswerkzaamheden. Onderhoudsmonteurs moeten de relevante veiligheidsvoorschriften en -procedures kennen en volgen om ongevallen te voorkomen.
 • Nauwkeurigheid en aandacht voor detail: Onderhoudswerk vereist aandacht voor detail en nauwkeurigheid om ervoor te zorgen dat machines en apparatuur correct worden onderhouden en gerepareerd.
 • Communicatieve vaardigheden: Onderhoudsmonteurs moeten effectief kunnen communiceren met collega's, supervisors en andere betrokkenen om de aard van problemen en oplossingen duidelijk over te brengen.
 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Onderhoudswerkzaamheden kunnen onverwachte uitdagingen met zich meebrengen. Onderhoudsmonteurs moeten flexibel zijn en zich snel kunnen aanpassen aan verschillende situaties.
 • Teamwork: In veel gevallen werken Onderhoudsmonteurs samen met andere technici en afdelingen. Goede teamwork vaardigheden zijn belangrijk om effectief te kunnen samenwerken aan onderhoudsprojecten.

Doorgroeimogelijkheden onderhoudsmonteur

Als projectleider bouw kun je doorgroeien tot:

 • Senior Onderhoudsmonteur: Naarmate je meer ervaring en expertise opdoet, kun je doorgroeien naar de rol van Senior Onderhoudsmonteur. In deze rol heb je vaak meer verantwoordelijkheden en kun je fungeren als mentor voor junior monteurs.
 • Onderhoudsmanager: Voor Onderhoudsmonteurs die leiderschapskwaliteiten bezitten, kan de rol van Onderhoudsmanager een volgende stap zijn. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en leiden van het onderhoudsteam en de onderhoudsactiviteiten binnen een organisatie.
 • Technisch Trainer: Sommige Onderhoudsmonteurs kiezen ervoor om hun kennis en ervaring te delen door technisch trainer te worden. Ze leiden andere technici op in onderhoudsprocedures en -technieken.

Wat is het salaris van een onderhoudsmonteur?

Het salaris van een Onderhoudsmonteur varieert afhankelijk van factoren zoals locatie, industrie, ervaringsniveau en specialisatie. In Nederland varieert het salaris voor een Onderhoudsmonteur meestal tussen de € 2.000 en € 4.000 bruto per maand. Instapsalarissen liggen meestal aan de lagere kant van dit bereik, terwijl ervaren Onderhoudsmonteurs met specialisatie en leidinggevende verantwoordelijkheden hogere salarissen kunnen verdienen. 

Het is belangrijk om op te merken dat deze salarisindicaties algemene schattingen zijn en dat de daadwerkelijke salarissen kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het salaris zijn onder andere de grootte van het bedrijf, de sector waarin je werkt, eventuele speciale vaardigheden die je bezit en het aantal jaren ervaring dat je hebt.

Het is altijd verstandig om tijdens sollicitatiegesprekken het salaris te bespreken en rekening te houden met je eigen ervaring, vaardigheden en onderhandelingsvermogen bij het bepalen van een passend salaris. Daarnaast kan het raadplegen van salaris benchmarkgegevens binnen jouw specifieke sector en regio je helpen bij het verkrijgen van een nauwkeuriger beeld van de salarisverwachtingen.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Vacature onderhoudsmonteur

Ben jij bedreven in het oplossen van technische problemen aan machines zowel mechanisch als elektrotechnisch? Onderhoudsmonteur

WTB/ E MBO Almkerk

Als onderhoudsmonteur werk je in een 3-ploegensysteem en ben je verantwoordelijk voor het draaiende houden ...

Ben jij de servicegerichte aanpakker die zorgt dat het materieel in uitstekende staat blijft? Onderhoudsmonteur Materieel

MBO Breda

De Onderhoudsmonteur Materieel is dé specialist die ervoor zorgt dat de machines veilig en betrouwbaar kunn...

Veelgestelde vragen
Wat doet een onderhoudsmonteur?
+ -

Een onderhoudsmonteur is verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van machines, apparatuur en faciliteiten in een productieomgeving om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft functioneren.

Wat zijn de vereisten voor de functie van onderhoudsmonteur?
+ -

Typische vereisten omvatten technische vaardigheden, kennis van mechanica of elektronica, probleemoplossend vermogen, en vaak enige ervaring in onderhoudswerkzaamheden.

In welke sectoren is een onderhoudsmonteur actief?
+ -

Een onderhoudsmonteur is nodig in diverse sectoren, waaronder productie, vastgoed, automobielindustrie, luchtvaart en meer.

Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een onderhoudsmonteur?
+ -

Dit omvat preventief onderhoud, het oplossen van storingen, het uitvoeren van reparaties, het vervangen van onderdelen, en het bijhouden van onderhoudsdocumentatie.

Welke uitdagingen kan een onderhoudsmonteur tegenkomen in zijn werk?
+ -

Uitdagingen kunnen zijn het omgaan met onverwachte storingen, werken in diverse weersomstandigheden, en het efficiënt plannen van onderhoudstaken.

Vul het formulier in en we gaan het regelen. 

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.