Vacature service monteur

Functieomschrijving

Een service monteur is een vakman met technische expertise. Hij is verantwoordelijk voor het onderhouden, repareren en optimaliseren van een breed scala aan mechanische, elektrische en elektronische apparaten. Ze worden vaak ingezet in verschillende sectoren, zoals automotive, elektronica, luchtvaart, medische apparatuur, en meer. Hun doel is om ervoor te zorgen dat deze apparaten efficiënt werken en storingen minimaliseren.

Werkzaamheden service monteur

De taken van een service monteur kunnen variëren afhankelijk van hun specialisatie, maar over het algemeen omvatten ze:

 • Diagnose van problemen: Service monteurs zijn experts in het identificeren en diagnosticeren van technische problemen. Ze gebruiken geavanceerde tools en hun technische kennis om de oorzaak van een storing vast te stellen.
 • Reparaties uitvoeren: Nadat ze het probleem hebben vastgesteld, voeren service monteurs de noodzakelijke reparaties uit. Dit kan variëren van het vervangen van onderdelen tot het oplossen van complexe elektronische storingen.
 • Preventief onderhoud: Om problemen te voorkomen voeren service monteurs ook regelmatig preventief onderhoud uit. Ze controleren, smeren en kalibreren apparaten om ervoor te zorgen dat ze in topconditie blijven.
 • Klantenservice: Service monteurs hebben vaak direct contact met klanten. Ze leggen uit wat er mis is met het apparaat, wat er moet worden gerepareerd, en geven advies over het gebruik en onderhoud ervan.
 • Documentatie: Het bijhouden van gedetailleerde documentatie van hun werk is cruciaal. Dit helpt bij het analyseren van trends en kan nuttig zijn voor toekomstig onderhoud.

Vaardigheden service monteur

 • Technische kennis: Service monteurs moeten een diepgaand begrip hebben van de technologieën en systemen waarmee ze werken. Dit omvat mechanische, elektrische, elektronische en softwarecomponenten. Ze moeten weten hoe deze componenten werken en hoe ze problemen kunnen diagnosticeren en oplossen.
 • Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om complexe technische problemen te analyseren en op te lossen, is essentieel voor service monteurs. Ze moeten in staat zijn om de oorzaak van een storing te identificeren en effectieve oplossingen te implementeren.
 • Handvaardigheid: Veel service monteurs moeten fysieke reparaties en onderhoud uitvoeren, wat handigheid en precisie vereist bij het hanteren van gereedschappen en onderdelen.
 • Klantenservice vaardigheden: Service monteurs hebben vaak direct contact met klanten. Het is belangrijk dat ze goede communicatie- en klantenservice vaardigheden hebben om klanten te informeren over de staat van hun apparaten en om eventuele vragen te beantwoorden.
 • Preventief onderhoud: Naast het repareren van defecten, moeten service monteurs ook in staat zijn om preventief onderhoud uit te voeren. Dit omvat het inspecteren, reinigen, smeren en kalibreren van apparatuur om toekomstige problemen te voorkomen.
 • Computerkennis: In de moderne technologiegedreven wereld moeten service monteurs vaak werken met geautomatiseerde systemen en software. Het begrijpen van computerhardware en -software is vaak een vereiste.
 • Veiligheidsbewustzijn: Service monteurs moeten veiligheidsrichtlijnen en -procedures volgen om letsel en schade aan apparatuur te voorkomen. Ze moeten bewust zijn van risico's en weten hoe ze veilig kunnen werken.
 • Diverse technische certificeringen: Afhankelijk van het vakgebied en de industrie kunnen service monteurs verschillende certificeringen nodig hebben om aan te tonen dat ze bevoegd zijn om specifieke taken uit te voeren.
 • Analytische vaardigheden: Het vermogen om gegevens en metingen te analyseren om problemen te identificeren en te evalueren is cruciaal voor service monteurs.
 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen: Technologie evolueert voortdurend, dus service monteurs moeten bereid zijn om nieuwe technologieën en apparatuur te leren en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Doorgroeimogelijkheden service monteur

Als service monteur kun je doorgroeien tot:

 • Senior service monteur: Service monteurs kunnen na verloop van tijd meer ervaring opdoen en expertise ontwikkelen in hun vakgebied. Dit kan hen in aanmerking laten komen voor senior posities, waarin ze complexere problemen kunnen aanpakken, leiding kunnen geven aan junior monteurs, en mogelijk een hoger salaris kunnen verdienen.
 • Teamleider of supervisor: Sommige service monteurs gaan door naar leiderschapsposities, waarin ze verantwoordelijk zijn voor het aansturen van een team van monteurs. Ze coördineren werkzaamheden, verdelen taken en zorgen ervoor dat projecten efficiënt worden afgerond.
 • Technisch specialist: Service monteurs met expertise op een specifiek gebied, zoals geavanceerde elektronica, hydraulica, of software, kunnen technische specialisten worden. Ze kunnen consultancywerk verrichten, training geven aan andere monteurs of zich richten op zeer gespecialiseerde taken.
 • Service manager: Voor degenen die leidinggevende en organisatorische vaardigheden hebben, kan de rol van service manager interessant zijn. Deze positie omvat het beheer van de gehele serviceafdeling, inclusief het toezicht op monteurs, het plannen van onderhouds- en reparatiewerkzaamheden, en het beheren van budgetten.
 • Onderhoudsingenieur: Sommige service monteurs met een sterke technische achtergrond kunnen doorgroeien naar de functie van onderhoudsingenieur. In deze rol ontwerpen, optimaliseren en beheren ze onderhoudsprogramma's voor complexe systemen en installaties.
 • Technische trainer of opleider: Service monteurs met uitgebreide kennis kunnen overstappen naar onderwijs- of trainingsfuncties. Ze kunnen trainingen verzorgen voor nieuwkomers in het vakgebied of voor klanten die hun apparatuur gebruiken.
 • Verkoop en technische ondersteuning: Sommige service monteurs maken de overstap naar verkoop- of technische ondersteuningsrollen. Ze kunnen bijvoorbeeld technische expertise gebruiken om klanten te adviseren over productaankopen of technische ondersteuning bieden aan klanten.
 • Zelfstandig ondernemer: Service monteurs met ondernemersgeest kunnen ervoor kiezen om hun eigen servicebedrijf te starten. Ze kunnen hun expertise inzetten om reparatie- en onderhoudsdiensten aan te bieden aan klanten in hun regio.

Wat is het salaris van een service monteur?

Het salaris van een service monteur in Nederland kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de industrie waarin ze werken, hun ervaring, locatie, specialisatie en het specifieke bedrijf waarvoor ze werken.

 • Junior service monteur: Voor service monteurs met minder dan 2 jaar ervaring kan het salaris variëren van ongeveer € 2.000 tot € 3.500 per maand.
 • Gemiddelde service monteur: Service monteurs met 2 tot 5 jaar ervaring kunnen een salaris verwachten tussen € 2.500 en € 4.500 per maand.
 • Senior service monteur: Voor ervaren service monteurs met meer dan 5 jaar ervaring kan het salaris variëren van € 3.500 tot € 5.500 per maand of meer.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Vacatures service monteur

Ben jij de gedreven professional die de kunst van servicecoördinatie tot in perfectie beheerst? Inside Sales & Service Coördinator

Office MBO BREDA

Als Inside Sales & Service Coördinator ben jij dé schakel in het internationale verkoop- en...

Ben jij bedreven in het oplossen van technische problemen aan machines zowel mechanisch als elektrotechnisch? Onderhoudsmonteur

WTB/ E MBO Almkerk

Als onderhoudsmonteur werk je in een 3-ploegensysteem en ben je verantwoordelijk voor het draaiende houden ...

Veelgestelde vragen
Wat doet een service monteur precies?
+ -

Een service monteur is verantwoordelijk voor het onderhouden, repareren en optimaliseren van verschillende soorten apparaten en machines. Hun werk varieert afhankelijk van de industrie, maar omvat meestal het opsporen en oplossen van technische problemen.

Wat is het verschil tussen een service monteur en een technicus?
+ -

Het verschil tussen de twee kan subtiel zijn en varieert per industrie. Over het algemeen heeft een technicus een breder scala aan technische vaardigheden en kun je betrokken zijn bij zowel installatie als onderhoud, terwijl een service monteur zich vaak richt op reparaties en onderhoud na de installatie.

In welke sectoren zijn service monteurs actief?
+ -

Service monteurs zijn te vinden in verschillende sectoren, waaronder automotive, elektronica, IT, luchtvaart, medische apparatuur, HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), industrieel, en meer.

Welke opleiding is nodig om service monteur te worden?
+ -

De opleidingsvereisten variëren afhankelijk van de industrie en specialisatie, maar meestal vereist dit minimaal een technische middelbare schooldiploma. Veel service monteurs volgen aanvullende technische opleidingen, behalen certificeringen en krijgen on-the-job training.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een service monteur?
+ -

Belangrijke vaardigheden zijn technische kennis, probleemoplossend vermogen, handvaardigheid, klantenservice vaardigheden, preventief onderhoud, computerkennis, veiligheidsbewustzijn en analytische vaardigheden.

Vul het formulier in en we gaan het regelen.

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.