Vacature Servicemanager

Functieomschrijving

Een Servicemanager is een professional binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheren en optimaliseren van de serviceactiviteiten van het bedrijf, met als doel klanttevredenheid te waarborgen, efficiëntie te verbeteren en zakelijk succes te bevorderen. De rol van een Servicemanager kan variëren afhankelijk van de aard van het bedrijf.

Werkzaamheden Servicemanager

De taken van een Servicemanager kunnen variëren afhankelijk van hun specialisatie, maar over het algemeen omvatten ze:

 • Klantrelatiebeheer: Servicemanagers zijn verantwoordelijk voor het onderhouden van sterke relaties met klanten. Ze luisteren naar de behoeften en feedback van klanten, lossen klachten op en zorgen ervoor dat de geleverde service aan de verwachtingen voldoet.
 • Serviceplanning en -coördinatie: Ze plannen en coördineren serviceactiviteiten, waaronder het inplannen van servicetechnici, het beheren van de roosters en het toewijzen van middelen om aan servicetaken te voldoen.
 • Kwaliteitsbeheer: Servicemanagers waarborgen de kwaliteit van de geleverde service door middel van inspecties, controles en het opstellen van service kwaliteitsnormen en -procedures.
 • Budgetbeheer: Ze zijn verantwoordelijk voor het beheren van het servicebudget, waaronder kostenraming, kostenbewaking en kostenoptimalisatie.
 • Personeelsbeheer: Ze werven, trainen en beheren servicetechnici en -medewerkers, zorgen voor de juiste opleiding en ontwikkeling om de prestaties te verbeteren.
 • Procesoptimalisatie: Servicemanagers streven naar het continu verbeteren van serviceprocessen om de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen.
 • Rapportage en analyse: Ze verzamelen gegevens over serviceprestaties, analyseren trends en rapporteren deze aan het management. Hierdoor kunnen ze strategische beslissingen nemen om de service te verbeteren.
 • Technologie en tools: Ze maken gebruik van servicemanagementsoftware en -tools om de serviceactiviteiten te stroomlijnen en de communicatie en rapportage te verbeteren.
 • Naleving: Ze zorgen ervoor dat de serviceactiviteiten voldoen aan relevante wet- en regelgeving en normen, zoals veiligheidsvoorschriften en kwaliteitsnormen.
 • Kostenbeheersing: Het handhaven van efficiënte serviceprocessen en het minimaliseren van onnodige uitgaven is een belangrijk aspect van de functie.

Vaardigheden Servicemanager

 • Leiderschap: Je moet in staat zijn om een team van servicemedewerkers te leiden, motiveren en begeleiden.
 • Klantgerichtheid: Het begrijpen van de behoeften en verwachtingen van klanten en het streven naar klanttevredenheid is van essentieel belang.
 • Communicatievaardigheden: Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatie is cruciaal voor het onderhouden van klantrelaties en het coördineren van serviceteams.
 • Probleemoplossing: Het vermogen om snel problemen te identificeren en effectieve oplossingen te vinden, is belangrijk in deze rol.
 • Organisatievaardigheden: Je moet in staat zijn om serviceactiviteiten efficiënt te plannen, coördineren en beheren.
 • Technische kennis: Afhankelijk van de branche en het type service, kan technische kennis en begrip belangrijk zijn.
 • Budgetbeheer: Het vermogen om financiële middelen effectief te beheren en budgetten te plannen en te monitoren, is essentieel.
 • Analytische vaardigheden: Je moet in staat zijn om gegevens te analyseren en trends te identificeren om serviceprocessen te verbeteren.
 • Naleving: Kennis van relevante wet- en regelgeving en de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat serviceactiviteiten aan deze voorschriften voldoen.
 • Teamwerk: Effectief samenwerken met servicetechnici en andere teamleden is cruciaal voor het leveren van hoogwaardige service.

Doorgroeimogelijkheden Servicemanager

Als Servicemanager kun je doorgroeien tot:

 • Senior Servicemanager: Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar een senior positie, waarin je verantwoordelijk bent voor grotere serviceafdelingen en complexere projecten.
 • Service Operations Manager: In deze rol heb je de leiding over de dagelijkse operaties van de serviceafdeling, inclusief planning, resourc ebeheer en continue procesverbetering.
 • Service Delivery Manager: Deze rol omvat het beheer van de end-to-end servicelevering, inclusief het waarborgen van serviceniveaudoelen, het managen van SLA's (Service Level Agreements) en het beheren van klantrelaties op een hoger niveau.
 • Service Sales Manager: Als je interesse hebt in verkoop en bedrijfsgroei, kun je overstappen naar een rol waarin je verantwoordelijk bent voor het genereren van nieuwe servicecontracten en het uitbreiden van de klantenkring.
 • Business Development Manager: Deze functie richt zich op het identificeren van nieuwe zakelijke kansen en strategische partnerships om de serviceactiviteiten van het bedrijf uit te breiden.
 • Service Improvement Consultant: Als expert in serviceoptimalisatie kun je consultancywerk overwegen, waarbij je andere organisaties helpt hun serviceactiviteiten te verbeteren.
 • Algemeen Manager: Sommige servicemanagers streven naar algemene managementfuncties binnen hun organisatie, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor meerdere bedrijfsfuncties naast service.
 • Ondernemerschap: Als je ondernemend bent, kun je overwegen je eigen servicebedrijf te starten of een franchise te beheren.
 • Certificeringen: Het behalen van relevante certificeringen zoals ITIL (Information Technology Infrastructure Library) of Six Sigma kan je geloofwaardigheid vergroten en nieuwe kansen openen.
 • Onderwijs en Training: Als je kennis en expertise hebt opgebouwd, kun je overwegen les te geven of training te geven op het gebied van servicebeheer.

Wat is het salaris van een Servicemanager?

Het salarisniveau voor Servicemanagers kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de industrie, de locatie, het ervaringsniveau en de verantwoordelijkheden van de functie. Salaris kan variëren van €3.000 tot €7.000,- of meer.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Openstaande vacatures

Ben jij in staat de serviceafdeling naar een hoger plan te tillen? Assistent Servicemanager

WTB/ E HBO Rotterdam

Ter ondersteuning van de Servicemanager zijn wij op zoek naar een besluitvaardige Assistent Servicemanager ...

Ben jij de gedreven Servicemonteur met veel verantwoordelijkheidsgevoel? Monteur Installatietechniek

Installatietechniek MBO Rotterdam

We zoeken een Monteur Installatietechniek voor diverse projecten in de regio van Rotterdam. Als Monteur Ins...

Veelgestelde vragen
Wat doet een Servicemanager precies?
+ -

Een Servicemanager is verantwoordelijk voor het effectief beheren van de serviceafdeling binnen een organisatie. Dit omvat het coördineren van serviceteams, het optimaliseren van serviceprocessen en het waarborgen van klanttevredenheid. De Servicemanager speelt een sleutelrol in het leveren van hoogwaardige diensten aan klanten en het handhaven van operationele efficiëntie.

Hoe wordt je een Servicemanager?
+ -

Om een Servicemanager te worden, is het typisch nodig om een relevante opleiding te volgen, zoals bedrijfskunde of servicemanagement. Daarnaast wordt vaak ervaring in de branche en leiderschapsvaardigheden vereist. Certificeringen in servicemanagement en aanvullende training kunnen ook waardevol zijn om de benodigde kennis en vaardigheden op te bouwen.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een succesvolle Servicemanager?
+ -

Essentiële vaardigheden voor een succesvolle Servicemanager omvatten leiderschap, communicatie, probleemoplossend vermogen, klantgerichtheid, financieel inzicht en het vermogen om teams te motiveren en te begeleiden. Een analytische benadering en kennis van servicemanagementtools zijn ook waardevol.

Wat zijn de doormogelijkheden voor een Servicemanager?
+ -

Een Servicemanager kan doorgroeien naar een leidinggevende positie, zoals Directeur van de Serviceafdeling of Chief Customer Officer. Ze kunnen ook specialiseren in specifieke gebieden zoals IT-servicemanagement, klantenservice of facility management. Continue educatie en het bijhouden van trends zijn cruciaal voor loopbaanontwikkeling.

Wat zijn de doormogelijkheden voor een Servicemanager?
+ -

Een Servicemanager kan doorgroeien naar een leidinggevende positie, zoals Directeur van de Serviceafdeling of Chief Customer Officer. Ze kunnen ook specialiseren in specifieke gebieden zoals IT-servicemanagement, klantenservice of facility management. Continue educatie en het bijhouden van trends zijn cruciaal voor loopbaanontwikkeling.

Vul het formulier in en we gaan het regelen. 

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.