Vacature werkvoorbereider bouw

Functieomschrijving

Een Werkvoorbereider Bouw is een professional in de bouwsector die verantwoordelijk is voor het voorbereiden en plannen van bouwprojecten. Ze spelen een cruciale rol in het projectmanagementproces door ervoor te zorgen dat alle benodigde middelen, materialen en informatie beschikbaar zijn voordat de bouwwerkzaamheden beginnen. Werkvoorbereiders werken nauw samen met architecten, bouwmanagers, aannemers en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat projecten soepel verlopen en binnen budget blijven.

Werkzaamheden werkvoorbereider bouw

De taken en verantwoordelijkheden van een werkvoorbereider in de bouw kunnen variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project, maar over het algemeen omvatten ze:

 • Projectplanning: Het opstellen van gedetailleerde projectplannen, inclusief het bepalen van de benodigde tijd, middelen en budgetten.
 • Materiaal- en middelenbeheer: Het bestellen en beheren van bouwmaterialen, gereedschappen en apparatuur om ervoor te zorgen dat alles beschikbaar is wanneer dat nodig is.
 • Begroting: Het opstellen en beheren van budgetten voor het project, inclusief kostenramingen en het bewaken van de kosten tijdens de uitvoering van het project.
 • Werkmethoden en -procedures: Het ontwikkelen en documenteren van werkmethoden en procedures voor de uitvoering van bouwprojecten.
 • Werktekeningen: Het interpreteren van bouwtekeningen en specificaties om ervoor te zorgen dat het werk volgens de juiste specificaties wordt uitgevoerd.
 • Onderaannemers en leveranciers: Het selecteren en contracteren van onderaannemers en leveranciers, en het coördineren van hun werkzaamheden binnen het project.
 • Veiligheid: Het waarborgen van de naleving van veiligheidsvoorschriften en -procedures op de bouwplaats.
 • Tijdlijn: Het bewaken en bijwerken van de projecttijdlijn en ervoor zorgen dat werkzaamheden volgens schema worden uitgevoerd.
 • Communicatie: Effectieve communicatie met projectmanagers, architecten, ingenieurs, onderaannemers en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de voortgang en eventuele wijzigingen.
 • Kwaliteitscontrole: Het bewaken van de kwaliteit van het uitgevoerde werk en ervoor zorgen dat het voldoet aan de vereiste normen en specificaties.
 • Probleemoplossing: Het identificeren van potentiële problemen of knelpunten en proactief oplossingen bedenken om ze te vermijden of op te lossen.


Kortom, een werkvoorbereider in de bouw speelt een cruciale rol bij het plannen, organiseren en coördineren van alle aspecten van een bouwproject om ervoor te zorgen dat het succesvol wordt afgerond binnen de gestelde tijdlijnen, budgetten en kwaliteitsnormen.

Vaardigheden werkvoorbereider bouw

De vaardigheden die je moet bezitten als werkvoorbereider bouw zijn: 

 • Bouwkennis: Werkvoorbereiders moeten een grondige kennis hebben van bouwtechnieken, materialen en regelgeving. Ze moeten begrijpen hoe bouwprojecten worden uitgevoerd en hoe ze moeten worden gepland en beheerd.
 • Planningsvaardigheden: Effectieve planning is essentieel voor het succes van bouwprojecten. Werkvoorbereiders moeten in staat zijn om gedetailleerde projectplannen te maken, inclusief schema's en tijdslijnen, om ervoor te zorgen dat alle taken op tijd worden voltooid.
 • Technische vaardigheden: Ze moeten vertrouwd zijn met bouwsoftware en tools voor projectbeheer, evenals met CAD-software voor het interpreteren van bouwtekeningen en -plannen.
 • Communicatieve vaardigheden: Werkvoorbereiders moeten effectief kunnen communiceren met verschillende belanghebbenden, waaronder architecten, aannemers, leveranciers en bouwvakkers. Goede communicatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de voortgang en vereisten van het project.
 • Kostenbeheer: Het beheer van projectbudgetten is een belangrijk onderdeel van het werk van een Werkvoorbereider. Ze moeten kostenramingen maken, offertes vergelijken en ervoor zorgen dat het project binnen het budget blijft.
 • Probleemoplossend vermogen: Tijdens bouwprojecten kunnen onverwachte problemen en uitdagingen ontstaan. Werkvoorbereiders moeten in staat zijn om snel te reageren, problemen te identificeren en effectieve oplossingen te vinden.
 • Veiligheid: Veiligheid op de bouwplaats is van het grootste belang. Werkvoorbereiders moeten op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften en -procedures en ervoor zorgen dat deze worden nageleefd.

Doorgroeimogelijkheden werkvoorbereider bouw

Als werkvoorbereider bouw kun je doorgroeien tot:

 • Senior Werkvoorbereider: Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar de rol van Senior Werkvoorbereider. In deze functie heb je vaak meer verantwoordelijkheid en ben je betrokken bij complexere projecten.

 • Projectmanager: Sommige Werkvoorbereiders met leiderschapskwaliteiten kunnen doorgroeien naar de rol van Projectmanager. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het algehele beheer van bouwprojecten, inclusief budgettering, planning, personeelsbeheer en klantrelaties.

 • Bouwkundig Adviseur: Werkvoorbereiders met uitgebreide ervaring en expertise kunnen als bouwkundig adviseur gaan werken. In deze rol bieden ze advies en expertise aan andere professionals in de bouwsector, waaronder architecten, ingenieurs en projectmanagers.

Wat is het salaris van een werkvoorbereider bouw?

Het salaris van een werkvoorbereider bouw kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de regio, het niveau van ervaring, de grootte van het bouwbedrijf en de complexiteit van de projecten waaraan ze werken. In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor een Werkvoorbereider Bouw meestal tussen de € 2.500 en € 5.500 bruto per maand, maar dit kan variëren. 

Het is belangrijk om op te merken dat deze salarisindicaties algemene schattingen zijn en dat de daadwerkelijke salarissen kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het salaris zijn onder andere de grootte van het bedrijf, de sector waarin je werkt, eventuele speciale vaardigheden die je bezit en het aantal jaren ervaring dat je hebt.

Het is altijd verstandig om tijdens sollicitatiegesprekken het salaris te bespreken en rekening te houden met je eigen ervaring, vaardigheden en onderhandelingsvermogen bij het bepalen van een passend salaris. Daarnaast kan het raadplegen van salaris benchmarkgegevens binnen jouw specifieke sector en regio je helpen bij het verkrijgen van een nauwkeuriger beeld van de salarisverwachtingen.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Vacatures werkvoorbereider bouw

Ben jij de gedreven professional die de kunst van servicecoördinatie tot in perfectie beheerst? Inside Sales & Service Coördinator

Office MBO BREDA

Als Inside Sales & Service Coördinator ben jij dé schakel in het internationale verkoop- en...

Ben jij een gepassioneerde jurist met uitgebreide ervaring in het omgevingsrecht? (Senior) Jurist Omgevingsrecht

Noord

Wij zijn op zoek naar een gedreven (Senior) Jurist Omgevingsrecht in de regio Limburg.  Als (Senior) J...

Veelgestelde vragen
Wat doet een werkvoorbereider bouw?
+ -

Een werkvoorbereider bouw is verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en voorbereiden van bouwprojecten. Ze zorgen ervoor dat alle benodigde materialen, arbeidskrachten en documentatie beschikbaar zijn om het project soepel te laten verlopen.

Wat zijn de vereisten voor de functie van werkvoorbereider bouw?
+ -

Typische vereisten omvatten een opleiding in bouwkunde of een gerelateerd vakgebied, kennis van bouwmaterialen en -processen, communicatieve vaardigheden en organisatorisch talent.

In welke sectoren is een werkvoorbereider bouw actief?
+ -

Een werkvoorbereider wordt ingezet in verschillende bouwsectoren, waaronder woningbouw, utiliteitsbouw, civiele techniek en renovatieprojecten.

Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een werkvoorbereider bouw?
+ -

Dit omvat projectplanning, budgetbeheer, materiaalbestellingen, het opstellen van werkroosters en het coördineren van activiteiten op de bouwplaats.

Welke uitdagingen kan een werkvoorbereider bouw tegenkomen in zijn werk?
+ -

Uitdagingen kunnen zijn het omgaan met wijzigingen in projectomvang, strakke deadlines, en het coördineren van verschillende partijen en leveranciers.

Vul het formulier in en we gaan het regelen. 

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.