Vacature Werkvoorbereider installatietechniek

Functieomschrijving

Een werkvoorbereider installatietechniek is een professional in de installatietechniek die verantwoordelijk is voor de planning en organisatie van technische installatieprojecten. Deze rol is essentieel in de voorbereidende fase van installatieprojecten.

Werkzaamheden Werkvoorbereider installatietechniek

De werkzaamheden van een Werkvoorbereider installatietechniek kunnen zijn: 

 • Projectplanning: Het opstellen van gedetailleerde projectplannen, inclusief de benodigde tijd, middelen en mankracht om het project succesvol af te ronden.
 • Materialen en leveranciers: Het identificeren en bestellen van de benodigde materialen, apparatuur en benodigdheden voor het project, evenals het beheren van de leveranciersrelaties.
 • Budgetbeheer: Het bewaken en beheren van het budget voor het project, inclusief kostenramingen en het identificeren van mogelijke kostenbesparingen.
 • Technische specificaties: Het interpreteren van technische specificaties en tekeningen en ervoor zorgen dat alle benodigde informatie beschikbaar is voor het uitvoeringsteam.
 • Werkvoorbereiding: Het plannen van de werkzaamheden op de bouwplaats, inclusief het opstellen van taaklijsten, het inplannen van personeel en het coördineren van verschillende werkzaamheden.
 • Veiligheid en regelgeving: Het zorgen voor naleving van veiligheidsvoorschriften en bouwvoorschriften gedurende het hele project.
 • Communicatie: Het onderhouden van nauw contact met projectmanagers, engineers, uitvoerders en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat het project volgens plan verloopt.

Vaardigheden Werkvoorbereider installatietechniek

 • Technische kennis: Een diepgaand begrip van installatietechnieken, systemen en apparatuur is essentieel om technische specificaties en tekeningen te begrijpen en om effectief te kunnen communiceren met het technische team.
 • Projectmanagement: Het vermogen om projecten te plannen, organiseren en beheren, inclusief het opstellen van projectplannen, het beheren van budgetten en het naleven van projectdeadlines.
 • Materiaalbeheer: Het kunnen identificeren, selecteren en bestellen van materialen, apparatuur en benodigdheden, evenals het beheren van leveranciersrelaties.
 • Budgetbeheer: Het kunnen opstellen en beheren van kostenramingen, het identificeren van kostenbesparingen en het bewaken van het projectbudget.
 • Communicatieve vaardigheden: Sterke mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden zijn cruciaal voor het coördineren met teamleden, projectmanagers, klanten en andere belanghebbenden.
 • Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om snel problemen te identificeren en op te lossen die zich tijdens het project kunnen voordoen, en om creatieve oplossingen te bedenken.
 • Nauwkeurigheid en aandacht voor detail: Het zorgvuldig interpreteren van technische documenten en ervoor zorgen dat alle aspecten van het project correct zijn voorbereid en uitgevoerd.

Doorgroeimogelijkheden Werkvoorbereider installatietechniek

Als Werkvoorbereider installatietechniek kun je doorgroeien tot:

 • Senior Werkvoorbereider: Een ervaren werkvoorbereider kan doorgroeien naar een senior niveau, waarbij hij of zij meer complexe projecten beheert en verantwoordelijk is voor het begeleiden van junior werkvoorbereiders.
 • Projectmanager: Veel werkvoorbereiders streven ernaar om projectmanager te worden. In deze rol zijn ze verantwoordelijk voor het leiden van hele projecten, inclusief budgetbeheer, planning en uitvoering.
 • Projectleider: Naast projectmanagement kunnen sommige werkvoorbereiders doorgroeien naar de rol van projectleider, waarbij ze niet alleen technische aspecten beheren, maar ook teamleden aansturen en klantrelaties beheren.
 • Bouwcoördinator: Voor diegenen die graag de supervisie willen houden over bouwprojecten, kan een rol als bouwcoördinator een geschikte optie zijn.
 • Technisch Manager: Sommige werkvoorbereiders kiezen ervoor om zich te specialiseren in technisch management, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor technische aspecten van meerdere projecten binnen een organisatie.
 • Consultant: Werkvoorbereiders met uitgebreide ervaring kunnen adviesbureaus of consultancybedrijven in de bouw- en installatiesector overwegen. Ze kunnen hun expertise delen en organisaties helpen bij het plannen en beheren van projecten.
 • Ondernemerschap: Voor diegenen met ondernemersgeest en zakelijke vaardigheden is het starten van een eigen adviesbureau of installatiebedrijf een mogelijkheid.
 • Onderwijs en training: Werkvoorbereiders met veel ervaring kunnen ook overwegen om les te geven of training te geven in technische scholen, opleidingscentra of binnen hun organisaties.

Wat is het salaris van een Werkvoorbereider installatietechniek?

Het salaris van een werkvoorbereider installatietechniek in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, het type organisatie, en de complexiteit en omvang van de projecten waaraan wordt gewerkt. Het salaris varieert, en zit meestal tussen de €2.500 en €7.000,- p/m.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Openstaande vacatures

Ben jij een gedreven werkvoorbereider met ervaring in de afbouw en wil je werken bij een bedrijf waar jouw talenten worden erkend en gewaardeerd? Werkvoorbereider

Bouw MBO Etten-Leur

Als Werkvoorbereider in de afbouw ben je verantwoordelijk voor het voorbereiden van projecten in de afbouw....

Ben jij de resultaatgerichte coördinator met ownership skills? Engineer

WTB/ E HBO Eindhoven

Als engineer ben jij verantwoordelijk voor het vertalen van de wensen van de klant naar ontwerpen en verlie...

Veelgestelde vragen
Wat doet een werkvoorbereider installatietechniek precies?
+ -

Een werkvoorbereider installatietechniek is verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en voorbereiden van technische installatieprojecten. Dit omvat onder andere het bestellen van materialen, het opstellen van projectplannen en het zorgen voor naleving van technische specificaties.

Welke opleiding en achtergrond zijn vereist om werkvoorbereider installatietechniek te worden?
+ -

Over het algemeen wordt een technische opleiding in installatietechniek, bouwtechniek of een vergelijkbaar vakgebied gewaardeerd. Praktische ervaring in de sector is ook vaak vereist.

Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een werkvoorbereider installatietechniek?
+ -

De belangrijkste verantwoordelijkheden omvatten projectplanning, materiaalbeheer, budgetbeheer, coördinatie van werkzaamheden en het zorgen voor naleving van technische voorschriften.

Hoe ziet een typische werkdag eruit voor een werkvoorbereider installatietechniek?
+ -

Een werkdag kan variëren, maar omvat doorgaans taken zoals het opstellen van werkplannen, communiceren met teamleden en leveranciers, het bijwonen van projectvergaderingen en het zorgen voor de juiste documentatie.

Vul het formulier in en we gaan het regelen.

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.