Wat doet een Planoloog?
Als Planoloog ontwikkel je plannen voor het beheer en de verbetering van de bebouwde omgeving. Op deze pagina lees je alle informatie over wat een Planoloog precies doet, wat zijn of haar functie inhoudt en wat een Planoloog verdient.
Planoloog bouw
Je bent als Planoloog wetenschappelijk bezig binnen het vakgebied van de ruimtelijke ordening. Je her ontwikkeld je plannen voor het beheer en de verbetering van de bebouwde omgeving. Ook doe jij onderzoek naar de functionaliteit van ruimtelijke projecten, de grond en de wateren, de omliggende gebieden en de menselijke behoeftes.
Je begeleidt de opmaak van ruimtelijke structuur- en uitvoeringsplannen en/of stedenbouwkundige verordeningen en stelt goedkeurings- en adviesbesluiten op. Tevens verricht je plantoetsing op basis van het bestaande beleid en past deze aan. Je handelt informatie- en principeverzoeken af en geeft advies op het gebied van vergunningen. Je behandelt klachten en bezwaren en hebt regelmatig overleg met projectmanagers, beleidsmedewerkers en andere betrokkenen.
Werkzaamheden van een Planoloog
Als Planoloog ben jij onder andere verantwoordelijk voor de volgende taken:
- Begeleiden van de opmaak van ruimtelijke structuur- en uitvoeringsplannen en/of stedenbouwkundige verordeningen;
- Opstellen van goedkeurings- en adviesbesluiten;
- Verrichten van plantoetsing op basis van het bestaande beleid;
- Opstarten van en/of meewerken aan initiatieven op het gebied van ruimtelijk ordening;
- Onderzoeken van functionaliteit van ruimtelijke projecten op het gebied van onder meer werken, wonen, recreatie en verkeer;
- Afhandelen van informatie- en principeverzoeken;
- Verstrekken van advies op het gebied van vergunningen;
- Behandelen van klachten en bezwaren;
- Voorbereiden en opstellen van bestemmingsplannen;
- Organiseren en bijwonen van overleggen met projectmanagers, beleidsmedewerkers en andere betrokkenen.
Wie zijn je gesprekspartners?
Er bestaan adviesbureaus die Planologen op commerciële basis in- of verhuren, dan werkt de Planoloog als consultant, maar een Planoloog werkt voornamelijk bij overheidsinstanties. Een Planoloog werkt voornamelijk samen met ambtenaren, omdat die uiteindelijk bepalen welke bestemming een bepaald gebied krijgt. Ook kan er soms contact zijn met projectontwikkelaars, zij willen graag weten hoe een bepaald gebied eruit komt te zien en hoe zij vorm moeten geven aan bouwprojecten om het bouwcontract van de overheid binnen te halen.
Hoe word je Planoloog?
Planoloog kun je worden door een HBO of WO opleiding in de richting van Planologie, Ruimtelijke Ordening of Sociale Geografie gevolgd te hebben.
Als Planoloog werk je gedetailleerd. Het is belangrijk dat je een waarnemer bent. Dit om voor het wetenschappelijke gedeelte van zijn werk alle factoren waar te nemen en te integreren en zo vanuit details een compleet beeld te scheppen van de situatie. Je bent een bemiddelaar omdat jij op grond van zijn wetenschappelijk onderzoek naar de beste oplossing voor alle partijen streeft.
Doorgroeimogelijkheden
Er zijn doorgroeimogelijkheden voor een Planoloog in de vorm van zwaardere functies, waar meer senioriteit en verantwoordelijkheid wordt verwacht. Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden als Planoloog. Je zou je als Planoloog specifieker kunnen specialiseren, als bijvoorbeeld bouwkundig ingenieur. Daarnaast zijn er ook doorgroei beroepen voor een Planoloog, denk aan een wetenschappelijk onderzoeker verkeers- en vervoerskunde of een verkeersplanoloog.
Wat verdient een Planoloog?
Het salaris van een Planoloog hangt af van verschillende factoren. €2050 is het minimale salaris en het maximale salaris is €5000 bruto per maand. Dit kan afhangen van ervaring en kennis.
Vacatures Planoloog
Heb jij ervaring als Planoloog en ben jij geïnteresseerd om als Planoloog aan de slag te gaan. Bekijk dan onze vacatures.
Is dit toch niet helemaal waar je naar op zoek bent. Bekijk dan onze bouwvacatures of onze volledige vacaturepagina. Neem bij vragen gerust contact met ons op!
Wil jij eens onderzoeken of je qua drijfveren de functie van Planoloog goed vorm kunt geven, doe dan deze gratis drijfveren Mini-scan in: https://www.edis.nl/gratis-miniscan
Edis regelt...
de beste match
Edis staat voor ontwikkeling en vooruitgang. Voor ambitieuze carrièremakers die openstaan voor een volgende stap.
Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match, ook dan laten we niet los. We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent!