Robotisering, dreiging of kansen?

Doembeeld of juist een bron van kansen? Er is veel te doen over robotisering. De één vreest het ergste en voorspelt dat er banen verdwijnen, de ander is juist optimistisch en denkt dat deze nieuwe technologieën juist banen creëren. Hoe zit het nou? Wij nemen je mee in de grote lijnen van een aantal onderzoeksresultaten.

robot 2791671 1920

Een grote studie, uit 2013 kwam met cijfers die er niet om liegen.

Oxford-onderzoekers voorspelden dat 47% van alle Amerikaanse banen kans liep om binnen 20 jaar te verdwijnen. Dit komt vooral door verbeterde software, machines en andere kunstmatige intelligentie.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) komt met minder alarmerende cijfers. Na een studie van 32 economieën blijkt dat 14%, ofwel 1 op 7 van de banen loopt kans om te verdwijnen. Dit komt echter wel neer op 1 miljoen banen die zouden verdwijnen.

Waarom is die voorspelling van Oeso nou zo veel gunstiger? Dat ligt er vooral aan dat niet alle banen even gemakkelijk te automatiseren zijn. De studie uit Oxford onderschat dit, waardoor de voorspelling veel pessimistischer uit valt. Een techneut aan de lopende band is makkelijk te vervangen; een monteur in een autogarage niet. Het praatje met de klant is die functie is belangrijk, plus de gemiddelde garage heeft niet het budget om zulke functies te automatiseren.

De kans dat de voorspellingen van beide studies ook echt uit gaan komen is relatief klein. De studies zijn er vooral op gericht wat in theorie mogelijk is, met alle technische ontwikkelingen die gaande zijn. Bedrijven zullen ook echt de keuze moeten maken hierin te investeren en personeel te vervangen door robots. Bovendien lijkt het logisch dat wanneer er te veel banen geschrapt worden, de politiek in zal grijpen.  

Daarnaast gaat nieuwe technologie vaak gepaard met het creëren van nieuwe banen. Zo benadrukt ook het World Economic Forum (WEF), zij verwachten dat er tot en met 2022 133 miljoenen banen zullen ontstaan door machines. Zij geven wel aan dat dit om voorzichtige schattingen gaat, op basis van een rapport dat opgesteld is door het ondervragen van 15 miljoen werknemers over hun verwachtingen.

Benieuwd of jouw baan in de toekomst nog zal bestaan?

Lees hier verder: https://www.werf-en.nl/de-10-banen-die-nog-wel-toekomst-hebben/

edis home right(1)

Edis regelt...
de beste match

Edis staat voor ontwikkeling en vooruitgang. Voor ambitieuze carrièremakers die openstaan voor een volgende stap.

Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match, ook dan laten we niet los. We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent!