Vacatures bedrijfswagenmonteur

Functieomschrijving

Een bedrijfswagenmonteur, ook wel bekend als een bedrijfsauto monteur of bedrijfswagen technicus, is een essentiële schakel in de wereld van bedrijfswagens en het transportbedrijf. Deze hooggekwalificeerde vakmensen spelen een cruciale rol bij het onderhoud, reparatie en de algemene gezondheid van bedrijfswagens, vrachtwagens, bestelwagens en andere voertuigen die een bedrijf in zijn dagelijkse operaties gebruikt.

Werkzaamheden bedrijfswagenmonteur

Een bedrijfswagenmonteur is getraind en gecertificeerd om een breed scala aan taken uit te voeren, waaronder:

 • Diagnose stellen: Het identificeren en oplossen van mechanische, elektrische en technische problemen aan bedrijfswagens.
 • Onderhoud: Het uitvoeren van regelmatig gepland onderhoud, zoals olieverversingen, bandenwissels, remmen inspectie en meer, om ervoor te zorgen dat voertuigen in topconditie blijven.
 • Reparaties: Het repareren van beschadigde of defecte onderdelen om de veiligheid en prestaties van het voertuig te herstellen.
 • Upgrades en modificaties: Het installeren van nieuwe apparatuur, zoals GPS-systemen, veiligheidsvoorzieningen en andere upgrades om de efficiëntie en functionaliteit van bedrijfswagens te verbeteren.
 • Veiligheidsinspecties: Het uitvoeren van grondige inspecties om ervoor te zorgen dat voertuigen aan de wettelijke veiligheidsnormen voldoen.

Vaardigheden bedrijfswagenmonteur

Als bedrijfswagenmonteur moet je beschikken over de volgende vaardigheden:

 • Technische kennis: Je moet een grondige kennis hebben van de mechanica, elektrische systemen en elektronica die in bedrijfswagens worden gebruikt. Dit omvat kennis van motoren, transmissies, remmen, ophanging, brandstofsystemen en meer.

 • Diagnosevaardigheden: Het vermogen om problemen nauwkeurig te identificeren en te diagnosticeren is cruciaal. Dit vereist het gebruik van gereedschappen zoals diagnosecomputers en ervaring in het oplossen van mechanische en elektrische problemen.

 • Onderhoud en reparatie: Je moet in staat zijn om routinematig onderhoud uit te voeren, zoals olie verversen, banden vervangen, remmen repareren en andere reparaties uitvoeren aan bedrijfswagens.

 • Veiligheid: Veiligheid staat altijd voorop bij het werken met zware voertuigen. Je moet weten hoe je veilig met gereedschappen en apparatuur omgaat en hoe je persoonlijke beschermingsmiddelen moet gebruiken.

 • Lezen van technische handleidingen: Het vermogen om technische handleidingen en schema's te lezen en te begrijpen is essentieel om correcte reparaties en onderhoud uit te voeren.

 • Gereedschapsgebruik: Je moet vertrouwd zijn met het gebruik van een breed scala aan handgereedschappen, elektrisch gereedschap en speciale apparatuur die nodig zijn voor verschillende reparaties.

 • Computervaardigheden: Moderne bedrijfswagens bevatten vaak complexe elektronische systemen, dus basiskennis van computers en diagnoseapparatuur is belangrijk.

 • Communicatievaardigheden: Als bedrijfswagenmonteur moet je mogelijk rapporten schrijven, communiceren met klanten of collega's en instructies geven aan assistenten.

 • Zorgvuldigheid: Het is van cruciaal belang om nauwkeurig te werken en ervoor te zorgen dat alle reparaties en onderhoudsprocedures correct worden uitgevoerd om de veiligheid van de bestuurder en anderen op de weg te waarborgen.

 • Certificering en opleiding: Veel bedrijfswagenmonteurs volgen specifieke opleidingen en behalen certificeringen om hun vaardigheden aan te tonen en op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en technieken in de branche.

Doorgroeimogelijkheden bedrijfswagenmonteur

Als bedrijfswagenmonteur kun je doorgroeien tot:

 • Senior Bedrijfswagenmonteur: Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je in aanmerking komen voor de functie van senior bedrijfswagenmonteur. In deze rol kun je complexere taken uitvoeren en fungeren als mentor voor minder ervaren monteurs.
 • Serviceadviseur: Als je goede communicatieve vaardigheden hebt en klantgericht bent, kun je overwegen om een serviceadviseur te worden. In deze rol ben je het eerste aanspreekpunt voor klanten, verstrek je advies over reparaties en onderhoud en plan je werkzaamheden in de werkplaats.
 • Diagnosetechnicus: Als je bedreven bent in het oplossen van complexe technische problemen, kun je doorgroeien tot diagnostisch technicus. Je zult verantwoordelijk zijn voor het identificeren en oplossen van moeilijke technische storingen.
 • Werkplaatsmanager: Met voldoende ervaring en leiderschapskwaliteiten kun je doorgroeien naar de positie van werkplaatsmanager. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het beheer van de dagelijkse operaties van de werkplaats, inclusief personeelsbeheer, planning en budgettering.
 • Zelfstandig ondernemer: Sommige bedrijfswagenmonteurs besluiten hun eigen autoreparatiebedrijf op te zetten. Dit vereist ondernemersvaardigheden en het vermogen om een bedrijf te runnen, maar het biedt de mogelijkheid om je eigen baas te zijn en je winstpotentieel te vergroten.
 • Technische specialist of trainer: Als je een bijzondere interesse hebt in een specifiek aspect van bedrijfswagenonderhoud, zoals elektronica, hydraulica of motoren, kun je je specialiseren in dat vakgebied en een technische specialist of trainer worden. Dit kan betrekking hebben op het trainen van andere monteurs of het adviseren van klanten over gespecialiseerde reparaties.
 • Technisch adviseur voor fabrikanten: Sommige bedrijfswagenmonteurs krijgen de kans om technische adviseurs te worden voor fabrikanten van bedrijfswagens of onderdelenleveranciers. In deze rol bied je expertise en ondersteuning aan klanten bij het oplossen van technische problemen met specifieke voertuigen of componenten. 

Wat is het salaris van een bedrijfswagenmonteur?

Het salarisbereik voor bedrijfswagenmonteurs in Nederland kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals locatie, ervaring, specialisatie en werkgever. In Nederland kan variëren van ongeveer €20.000 tot €60.000 bruto per jaar.

Het is belangrijk om op te merken dat deze salarisindicaties algemene schattingen zijn en dat de daadwerkelijke salarissen kunnen variëren op basis van verschillende factoren. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het salaris zijn onder andere de grootte van het bedrijf, de sector waarin je werkt, eventuele speciale vaardigheden die je bezit en het aantal jaren ervaring dat je hebt.

Het is altijd verstandig om tijdens sollicitatiegesprekken het salaris te bespreken en rekening te houden met je eigen ervaring, vaardigheden en onderhandelingsvermogen bij het bepalen van een passend salaris. Daarnaast kan het raadplegen van salarisbenchmark gegevens binnen jouw specifieke sector en regio je helpen bij het verkrijgen van een nauwkeuriger beeld van de salarisverwachtingen.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Vacatures bedrijfswagenmonteur

Ben jij een techneut met een passie voor auto's en bedrijfswagens en wil jij een direct dienstverband bij onze opdrachtgever? Bedrijfswagenmonteur

WTB/ E MBO Tiel

Als Bedrijfswagenmonteur ben je een cruciaal onderdeel van het team, gericht op het handhaven van de betrou...

Ben jij een techneut met een passie voor auto's en bedrijfswagens en wil jij een direct dienstverband bij onze opdrachtgever? Bedrijfswagenmonteur

WTB/ E MBO Roosendaal

Als Bedrijfswagenmonteur ben je een cruciaal onderdeel van het team, gericht op het handhaven van de betrou...

Veelgestelde vragen
Wat doet een bedrijfswagenmonteur?
+ -

Een bedrijfswagenmonteur is verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparatie en het diagnosticeren van problemen met bedrijfsvoertuigen, zoals vrachtwagens, bestelwagens en bussen.

Welke opleiding is vereist om bedrijfswagenmonteur te worden?
+ -

Over het algemeen is een mbo-opleiding in autotechniek of een vergelijkbare opleiding vereist. Het behalen van relevante certificeringen kan ook gunstig zijn.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een bedrijfswagenmonteur?
+ -

Belangrijke vaardigheden zijn onder andere probleemoplossend vermogen, technische kennis van voertuigen, nauwkeurigheid, fysieke kracht (om zware onderdelen te hanteren), en communicatieve vaardigheden (voor interactie met klanten en collega's).

Wat zijn enkele typische taken van een bedrijfswagenmonteur?
+ -

Taken kunnen onder meer het vervangen van onderdelen, uitvoeren van onderhoudsbeurten, diagnosticeren en repareren van motorproblemen, het oplossen van elektrische en mechanische storingen, en het uitvoeren van rem reparaties omvatten.

Hoe zit het met veiligheid als bedrijfswagenmonteur?
+ -

Veiligheid is van het grootste belang voor bedrijfswagenmonteurs. Ze moeten veiligheidsrichtlijnen volgen bij het werken met zware apparatuur en gevaarlijke stoffen en moeten persoonlijke beschermingsmiddelen dragen.

Hoe zit het met bijscholing en certificeringen als bedrijfswagenmonteur?
+ -

Veel bedrijfswagenmonteurs blijven hun kennis up-to-date houden door bijscholingscursussen en het behalen van relevante certificeringen, vooral als ze gespecialiseerde technologieën behandelen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden als bedrijfswagenmonteur?
+ -

Carrièremogelijkheden omvatten onder andere senior monteur, werkplaatsmanager, technisch adviseur, en zelfs het starten van een eigen autoreparatiebedrijf.

Wat is het gemiddelde salaris van een bedrijfswagenmonteur?
+ -

Het salaris varieert sterk op basis van locatie, ervaring en specialisatie. In Nederland kunnen de salarissen variëren van ongeveer €20.000 tot €60.000 of meer per jaar.

Vul het formulier in en we gaan het regelen.

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.