Vacature uitvoerder bouw

Functieomschrijving

Een uitvoerder in de bouw is een belangrijke functie binnen een bouwprojectteam. De uitvoerder, ook wel bekend als de "uitvoerend bouwkundige" of "uitvoerend opzichter," heeft de verantwoordelijkheid voor het coördineren en toezicht houden op de dagelijkse activiteiten op de bouwplaats. Hun rol is van cruciaal belang voor het succesvol voltooien van bouwprojecten, omdat ze ervoor zorgen dat het werk volgens plan verloopt en aan de vereiste normen voldoet.

Werkzaamheden uitvoerder bouw

 • Planning en coördinatie: De uitvoerder is verantwoordelijk voor het plannen van de werkzaamheden op de bouwplaats, het opstellen van schema's en het coördineren van alle activiteiten. Ze moeten ervoor zorgen dat alle betrokken partijen, zoals aannemers, onderaannemers, leveranciers en arbeiders, effectief samenwerken.
 • Toezicht: De uitvoerder houdt voortdurend toezicht op de bouwplaats om ervoor te zorgen dat het werk correct wordt uitgevoerd volgens de specificaties en tekeningen van het project. Ze controleren de kwaliteit van het werk en zorgen ervoor dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.
 • Communicatie: Uitvoerders moeten effectieve communicatie onderhouden met verschillende belanghebbenden, waaronder de projectmanager, architecten, ingenieurs en de klant. Ze rapporteren de voortgang van het project, eventuele problemen of vertragingen en coördineren oplossingen.
 • Kwaliteitscontrole: Ze zorgen ervoor dat de materialen die worden gebruikt van de juiste kwaliteit zijn en dat het werk voldoet aan de bouwvoorschriften en technische normen.
 • Budgetbeheer: De uitvoerder helpt bij het beheren van het projectbudget door de kosten van materialen en arbeid te bewaken en ervoor te zorgen dat het project binnen het budget blijft.
 • Rapportage: Ze houden gedetailleerde verslagen bij van alle bouwactiviteiten, inclusief dagelijkse rapporten, wijzigingsorders en andere relevante documentatie.
 • Probleemoplossing: Als er problemen of complicaties optreden op de bouwplaats, is de uitvoerder verantwoordelijk voor het snel identificeren van de kwestie en het implementeren van oplossingen om het project op koers te houden.
 • Veiligheid: Ze zijn verantwoordelijk voor het handhaven van een veilige werkomgeving en ervoor te zorgen dat alle betrokkenen de juiste veiligheidsmaatregelen in acht nemen.

Vaardigheden uitvoerder bouw

 • Technische kennis: Je moet een goed begrip hebben van bouwprocessen, technieken, materialen en methoden. Kennis van bouwtekeningen en specificaties is essentieel.
 • Leiderschap: Als uitvoerder ben je verantwoordelijk voor het aansturen van een team van arbeiders en onderaannemers. Goede leiderschapsvaardigheden zijn nodig om taken te delegeren, motivatie te bieden en effectief te communiceren.
 • Probleemoplossend vermogen: Bouwprojecten kunnen onverwachte uitdagingen met zich meebrengen. Je moet in staat zijn om problemen te identificeren, analyseren en effectieve oplossingen te vinden.
 • Organisatievaardigheden: De uitvoerder is verantwoordelijk voor het plannen van werkzaamheden, het opstellen van schema's en het coördineren van activiteiten. Goede organisatorische vaardigheden zijn cruciaal.
 • Communicatie: Uitvoerders moeten effectief kunnen communiceren met verschillende belanghebbenden, waaronder teamleden, klanten, architecten en ingenieurs.
 • Kwaliteitsbewustzijn: Je moet aandacht hebben voor detail en ervoor zorgen dat het werk voldoet aan de vereiste normen en specificaties.
 • Budgetbeheer: Het beheren van projectkosten en ervoor zorgen dat het project binnen het budget blijft, is belangrijk.
 • Veiligheid: Het waarborgen van een veilige werkomgeving voor alle betrokkenen is een topprioriteit. Kennis van bouw veiligheidsvoorschriften is noodzakelijk.
 • Stressbestendigheid: Bouwprojecten kunnen stressvol zijn, vooral als er zich problemen voordoen. Je moet in staat zijn om kalm te blijven en effectief te handelen onder druk.
 • Flexibiliteit: Bouwprojecten kunnen veranderen en aanpassingen vereisen. Het vermogen om flexibel te zijn en snel te reageren op veranderingen is belangrijk.

Doorgroeimogelijkheden uitvoerder bouw

Als uitvoerder in de bouw kun je doorgroeien tot:

 • Senior uitvoerder: Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je doorgroeien naar de rol van senior uitvoerder. In deze functie ben je verantwoordelijk voor grotere en complexere projecten en speel je mogelijk een leidende rol in het begeleiden van junior uitvoerders.
 • Projectmanager: Sommige uitvoerders kiezen ervoor om de overstap te maken naar een functie als projectmanager. Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor het beheer van alle aspecten van een bouwproject, inclusief planning, budgetbeheer en coördinatie van alle betrokken partijen.
 • Bouwmanager: Bouwmanagers hebben over het algemeen een bredere verantwoordelijkheid dan uitvoerders en kunnen betrokken zijn bij de planning en coördinatie van meerdere projecten tegelijk. Dit kan een leidinggevende positie zijn binnen een bouwbedrijf of adviesbureau.
 • Specialisatie: Je kunt je specialiseren in een bepaald aspect van de bouwsector, zoals duurzaam bouwen, restauratie van historische gebouwen, gezondheidszorgbouw of utiliteitsbouw. Dit stelt je in staat om hogerop te komen binnen een gespecialiseerde niche.
 • Ondernemerschap: Sommige uitvoerders besluiten om hun eigen bouwbedrijf te starten. Dit kan onder meer het aannemen van projecten, het leiden van een team van bouwprofessionals en het beheren van de bedrijfsactiviteiten omvatten.
 • Educatie en training: Als je een passie hebt voor het delen van kennis en ervaring, kun je ervoor kiezen om betrokken te raken bij opleiding en training. Dit kan onder meer het geven van bouw gerelateerde cursussen zijn of het adviseren van opkomende professionals in het vakgebied.
 • Consultancy: Met uitgebreide ervaring in de bouwsector kun je consultant worden. Je kunt advies verlenen aan bouwbedrijven, projectontwikkelaars of overheidsinstanties over bouwprojecten, efficiëntieverbeteringen en kostenbeheersing.
 • Bouwinspecteur: Sommige uitvoerders gaan door met het worden van bouwinspecteurs, die verantwoordelijk zijn voor het inspecteren van bouwprojecten om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan bouwvoorschriften en -normen.

Wat is het salaris van een uitvoerder in de bouw?

Het salaris van een uitvoerder in de bouw in Nederland kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder ervaring, locatie, het type bouwprojecten waaraan ze werken, de grootte van het bedrijf waarvoor ze werken en andere individuele omstandigheden. Het salaris ligt tussen de €2.500 en €6.000 per maand.

De beste match tussen werkgever & werknemer! Edis regelt het.

Ben je op zoek naar een uitdagende vervolgstap, iets nieuws of iets fris? Edis regelt het. Wij kijken verder dan achtergrond en/of expertise. Wij kijken namelijk naar jouw toegevoegde waarde en naar waar deze het beste tot zijn recht komt. Zien we de energie en potentie waar we van houden, maar vinden we niet direct een goede match? Ook dan laten we niet los! We gaan actief op zoek tot je helemaal op je plek bent.

Vacatures uitvoerder in de bouw

Ben jij de gedreven professional die de kunst van servicecoördinatie tot in perfectie beheerst? Inside Sales & Service Coördinator

Office MBO BREDA

Als Inside Sales & Service Coördinator ben jij dé schakel in het internationale verkoop- en...

Ben jij een gepassioneerde jurist met uitgebreide ervaring in het omgevingsrecht? (Senior) Jurist Omgevingsrecht

Noord

Wij zijn op zoek naar een gedreven (Senior) Jurist Omgevingsrecht in de regio Limburg.  Als (Senior) J...

Veelgestelde vragen
Wat doet een uitvoerder bouw precies
+ -

Een uitvoerder in de bouw is verantwoordelijk voor het coördineren, toezicht houden en beheren van bouwprojecten op de bouwplaats. Ze zorgen ervoor dat het werk volgens plan verloopt, voldoet aan specificaties en binnen het budget en de tijdlijnen blijft.

Wat is het verschil tussen een uitvoerder bouw en een projectmanager in de bouw?
+ -

Een uitvoerder is verantwoordelijk voor het dagelijkse toezicht op de bouwplaats en het coördineren van de activiteiten van arbeiders en onderaannemers. Een projectmanager heeft een bredere verantwoordelijkheid en beheert alle aspecten van een bouwproject, inclusief planning, budget, en coördinatie van betrokken partijen.

Welke opleiding is nodig om uitvoerder bouw te worden?
+ -

De meeste uitvoerders hebben een technische opleiding op het gebied van bouwkunde of een gerelateerd vakgebied gevolgd. Veel uitvoerders hebben ook praktische ervaring in de bouwsector.

Wat zijn enkele typische taken van een uitvoerder bouw?
+ -

Taken omvatten planning en coördinatie van werkzaamheden, toezicht op de bouwplaats, budgetbeheer, kwaliteitscontrole, veiligheidshandhaving en communicatie met belanghebbenden.

Vul het formulier in en we gaan het regelen.

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.