Vacature technisch tekenaar

Functieomschrijving

Als technisch tekenaar vervul je een cruciale rol in het vertalen van concepten en ideeën naar gedetailleerde technische tekeningen en modellen. Jouw bijdrage is van essentieel belang voor het succesvol realiseren van projecten. Hieronder bieden we unieke informatie en inzichten over deze boeiende functie, zodat je jouw vaardigheden verder kunt ontwikkelen en het beste uit jouw rol kunt halen.

Wat doet een technisch tekenaar?

De kunst van technische precisie: Als technisch tekenaar ben je bedreven in het lezen van technische specificaties, blauwdrukken en ontwerpen. Je zet je vaardigheden in om gedetailleerde en nauwkeurige tekeningen te maken die als leidraad dienen voor het productieproces. Door jouw expertise zorg je ervoor dat elk detail klopt, van afmetingen en materiaalkeuze tot technische specificaties.

Werkzaamheden & vaardigheden technisch tekenaar

 • De brug tussen ontwerp en realiteit: Als technisch tekenaar fungeer je als de brug tussen de ontwerpfase en de feitelijke productie. Je vertaalt creatieve concepten en ontwerpen naar gedetailleerde tekeningen die als basis dienen voor de daadwerkelijke productieprocessen. Met jouw tekeningen kunnen fabrikanten, ingenieurs en vakmensen het ontwerp tot leven brengen.
 • Het belang van software en tools: Technisch tekenaars maken gebruik van geavanceerde software en tools om tekeningen te maken. Programma's zoals AutoCAD, SolidWorks, Revit en andere CAD-software zijn essentiële hulpmiddelen voor het maken van technische tekeningen en modellen. Als technisch tekenaar ben je bedreven in het gebruik van deze tools en houd je jezelf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen de industrie.
 • Samenwerken in multidisciplinaire teams: Technisch tekenaars werken vaak in multidisciplinaire teams, waarbij ze nauw samenwerken met ontwerpers, engineers en andere professionals. Je communiceert effectief met teamleden om ervoor te zorgen dat de tekeningen en specificaties aan alle vereisten voldoen. Je bent in staat om feedback te geven en te ontvangen, en werkt samen aan het vinden van oplossingen en optimalisaties.
 • Evoluerende rol en technologie: De rol van technisch tekenaar is door de jaren heen geëvolueerd met de vooruitgang van technologie. Van handmatig tekenen naar computergestuurde ontwerpen en 3D-modellering, technisch tekenaars maken gebruik van geavanceerde tools en technologieën om efficiënter en nauwkeuriger te werken. Het is belangrijk om jezelf voortdurend bij te scholen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.
 • Creativiteit binnen technische grenzen: Hoewel technische tekeningen voornamelijk gericht zijn op nauwkeurigheid en specificaties, is er ook ruimte voor creativiteit binnen de technische grenzen. Als technisch tekenaar kun je jouw inzicht en expertise gebruiken om innovatieve oplossingen te bedenken en te visualiseren. Je kunt met ontwerpers en engineers samenwerken om te komen tot optimale ontwerpen die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn.

Werkplekken technisch tekenaar

Als technisch tekenaar kun je bij verschillende soorten bedrijven en organisaties werken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Technische adviesbureaus: Technisch adviesbureaus bieden gespecialiseerde diensten op het gebied van engineering, architectuur, bouw en andere technische disciplines. Hier kun je werken aan diverse projecten en samenwerken met een team van experts.
 • Architectenbureaus: Architectenbureaus zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en plannen van gebouwen en constructies. Als technisch tekenaar kun je betrokken zijn bij het vertalen van ontwerpen naar gedetailleerde technische tekeningen en modellen.
 • Ingenieursbureaus: Ingenieursbureaus houden zich bezig met het ontwerpen, plannen en beheren van technische projecten in verschillende sectoren, zoals civiele techniek, werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Hier kun je als technisch tekenaar werken aan projecten zoals infrastructuur, installatiesystemen en machineontwerp.
 • Productiebedrijven: In productiebedrijven speel je als technisch tekenaar een cruciale rol bij het creëren van technische tekeningen voor de productie van goederen. Dit kunnen uiteenlopende industrieën zijn, zoals de automobielindustrie, de luchtvaartsector, de elektronica-industrie en meer.
 • Bouwbedrijven: Bouwbedrijven zijn betrokken bij het bouwen van gebouwen, infrastructuur en constructies. Als technisch tekenaar kun je werken aan bouwprojecten en de technische tekeningen verzorgen die nodig zijn voor de bouw en installatie.
 • Fabrikanten: Fabrikanten van verschillende producten, zoals meubels, apparatuur, machines en elektronica, hebben vaak technisch tekenaars in dienst om gedetailleerde tekeningen te maken van hun producten. Dit helpt bij de productie en kwaliteitscontrole.
 • Overheidsinstellingen: Ook bij overheidsinstellingen, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, kunnen technisch tekenaars werkzaam zijn. Hier kun je betrokken zijn bij projecten op het gebied van infrastructuur, stedenbouw, waterbeheer en meer.

Het is belangrijk op te merken dat de beschikbaarheid van vacatures en de aard van de projecten kunnen variëren afhankelijk van de regio en economische omstandigheden.

Solliciteer direct als technisch tekenaar

Als technisch tekenaar speel je een onmisbare rol in verschillende sectoren, waaronder engineering, architectuur, productie, bouw en nog veel meer. Je bent de sleutel tot het vertalen van ideeën naar tastbare realiteit. Met jouw vaardigheden en expertise draag je bij aan het succesvol uitvoeren van projecten en het creëren van hoogwaardige producten.

Mocht je nog meer vragen hebben of op zoek zijn naar aanvullende informatie op de functie van technisch tekenaar, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je verder te helpen en je te ondersteunen in jouw rol als technisch tekenaar.

Vacatures technisch tekenaar

Ben jij op zoek naar een toffe baan als Secundair Engineer? Secundair Engineer

Wij zijn op zoek naar een gedreven Secundair Engineer met een passie voor techniek.Als Secundair Engineer b...

Ben jij technisch onderlegd en vind je het geen probleem 's nachts of in het weekend te werken? Wegdekreiniger

Breda

Als ZOAB-Wegdekreiniger ga je naar klanten toe om daar diverse reinigingswerkzaamheden uit te voeren. Zo be...

Veelgestelde vragen
Wat doet een technisch tekenaar precies?
+ -

Een technisch tekenaar is verantwoordelijk voor het maken van technische tekeningen en modellen op basis van specificaties, ontwerpen en instructies. Ze gebruiken gespecialiseerde software en tools om gedetailleerde tekeningen te maken die dienen als referentie voor productie, bouw of engineering.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een technisch tekenaar?
+ -

Belangrijke vaardigheden voor een technisch tekenaar zijn onder andere kennis van technische tekensoftware (bijvoorbeeld AutoCAD), ruimtelijk inzicht, nauwkeurigheid, oog voor detail, kennis van technische principes, communicatieve vaardigheden en probleemoplossend vermogen.

Welke sectoren maken gebruik van technisch tekenaars?
+ -

Als technisch tekenaar kun je in diverse sectoren werkzaam zijn, zoals de bouw, architectuur, werktuigbouwkunde, elektrotechniek, productie, civiele techniek en meer. Ze kunnen betrokken zijn bij uiteenlopende projecten, variërend van gebouwen en infrastructuur tot productontwerp en machinebouw.

Welke opleiding is vereist om technisch tekenaar te worden?
+ -

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden om technisch tekenaar te worden, zoals een mbo-opleiding in de richting van werktuigbouwkunde, bouwkunde, elektrotechniek of een soortgelijke discipline. Daarnaast zijn er cursussen en trainingen beschikbaar om specifieke tekenvaardigheden en softwarekennis te ontwikkelen.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor een technisch tekenaar?
+ -

Een technisch tekenaar kan doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid, zoals senior technisch tekenaar, lead tekenaar of tekenaar teamleider. Ook is er de mogelijkheid om je te specialiseren in een bepaalde branche of technisch domein.

Welke software wordt gebruikt door technisch tekenaars?
+ -

Als technisch tekenaar maak je vaak gebruik van software zoals AutoCAD, SolidWorks, Revit, CATIA en andere CAD-programma's. Deze software biedt geavanceerde tools en functies voor het maken van technische tekeningen en modellen.

Wat is het salaris van een technisch tekenaar?
+ -

Het salaris van een technisch tekenaar in Nederland kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaringsniveau, opleidingsniveau, verantwoordelijkheden, locatie en de branche waarin je werkt. Over het algemeen ligt het salaris van een technisch tekenaar tussen € 2.500 en € 4.500 bruto per maand.

Bij instapniveau of met beperkte ervaring kan het salaris beginnen rond € 2.500 tot € 3.000 bruto per maand. Naarmate je meer ervaring opdoet en verantwoordelijkheden toeneemt, kan het salaris groeien tot ongeveer € 3.000 tot € 3.500 bruto per maand. Voor senior technisch tekenaars met uitgebreide ervaring en expertise, evenals leidinggevende verantwoordelijkheden, kan het salaris oplopen tot € 3.500 tot € 4.500 bruto per maand of hoger.

Het is belangrijk op te merken dat dit een algemene schatting is en dat salarissen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals de grootte en reputatie van het bedrijf waarvoor je werkt, de regio waarin je werkzaam bent en het niveau van complexiteit van de projecten waar je aan werkt.

Het is altijd verstandig om het salarisniveau te bespreken tijdens sollicitatiegesprekken en rekening te houden met je eigen ervaring, vaardigheden en onderhandelingsvermogen bij het bepalen van een salaris. Het kan ook nuttig zijn om salaris benchmarkgegevens binnen de technische teken industrie te raadplegen om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de salarisverwachtingen.

Vul het formulier in en we gaan het regelen. 

Neem contact op met ons

logo blauw sq

Edis de recruiters

Neem contact op met ons via telefoon of e-mail.